100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Sempozyumu
TekirdağTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Türk Dil Kurumunca desteklenen ‘100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Sempozyumu’ üç gün süren oturumların ardından başarıyla tamamlandı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen açılış programının ardından sempozyum, Cumartesi ve Pazar günleri Zoom platformu üzerinden konuşmacıların çevrimiçi katılımıyla Üniversitemiz NKÜTV YouTube kanalından canlı yayınlanarak devam etti.
İstiklal Marşı’nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyumun son iki gününde gerçekleştirilen toplam 15 oturumda sunumda bulunan 60 konuşmacı, Milli Marşımızın yazılma süreci, o döneme dair gelişmeler ile bir aydın ve şair olarak Mehmet Akif Ersoy’u anlattılar.
Pandemi koşulları dolayısıyla çevrimiçi gerçekleşen sempozyumun eş zamanlı olarak aynı anda iki ayrı oturum olarak geçekleşen oturumları, NKÜTV YouTube kanalımızdan canlı olarak takip edilebildi. Oturum kayıtları sempozyum sonrasında da ilgilileri için erişime açık olacak. Zaman kısıtı dolayısıyla sunulan bildirilerin uzun halleri ise daha sonra Üniversitemiz tarafından Sempozyum Bildiri kitabı olarak yayınlanacak.
Son oturumun başkanlığını gerçekleştiren ve bu oturumda bir bildiri de sunan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, “Mehmet Akif, büyük oranda işgal edilmiş bir ülkenin ve son ferdine kadar esir edilmek istenen bir milletin şairi olarak yüz yıl öncesinin önemli bir tanığı ve sesidir. Bu bile onu büyük yapmaya fazlasıyla yeter. Ancak Mehmet Akif’i büyülten ve onu düşünceleriyle, eleştirileriyle, görüşleriyle çağlar ötesine bile hitap eden bir şahsiyet haline getiren özelliği, fikren ve fiilen emperyalist olan batı dünyası karşısındaki duruşudur. O, hem fikri ve fiili işgale karşı duruş sergilemiş hem de özelde Türk Milleti, genelde İslam toplumları ve hatta mazlum milletler üzerinden bir özne inşa etmeye çalışmıştır. İstiklal Marşı ve Mehmet Akif gibi müstesna bir sözü ve şahsiyeti konu edinen sempozyumumuza farklı üniversitelerden 65 Sosyoloğun, Tarihçinin, Edebiyatçının, İlahiyatçının yanı sıra Mehmet Akif’i mesleği açısından anlatmak ve tanıtmak için 2 de Veteriner Hocamız katıldı. Bu katkılarınız olmasaydı, bu sempozyum bu kadar güzel bir şekilde sonuçlanmayacaktı. Gerçekten güzel ve başarılı bir şekilde sonuçlandı. Bu anlamda hepinize çok teşekkür ederim. Sunumlarınızı Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi birlikteliğinde kitaplaştıracağız. Sempozyumu himayelerine alarak, bizleri yüreklendiren ve katılımlarıyla onore ve motive eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a müteşekkirim. Aynı şekilde desteklerini esirgemeyen ve paydaşımız olan Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Gürer Gülsevin Hocama teşekkür ederim. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e çok teşekkür ederim; kendileri manen ve madden hep yanımızdaydı” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, son olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyeleri ile emeği geçen herkese ayrıca teşekkür etti.
Sempozyumun başarı ile tamamlanması dolayısıyla açıklamada bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ise “İstiklal Marş’ı herhangi bir marş değil, Türk milletinin milli andıdır. 100 yıldır hiçbir şekilde eskimemiş, anlam ve değerinden hiçbir şey kaybetmemiş bir sözdür. Bugün, dünden çok daha anlamlı ve değerli bir mutabakat metnidir. O kutlu sözün sahibi topyekûn Türk Milletidir. İstiklal Marşı’nın bu yıl Milli Marş olarak kabul edilişinin 100. yılını idrak ediyoruz. Bu yıl Gazi Meclisimiz, Meclis Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP öncülüğünde 2021 yılını ‘İstiklal Marşı Yılı’ ilan etti. Biz de kendilerinin de tensipleriyle bu anlamlı bilgi şölenini düzenlemek istedik. Sempozyumun düzenlenmesinde Sayın Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza, destekleriyle güçlendiren Türk Dil Kurumuna, oturumlarda bildiri sunan tüm katılımcılara ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Sempozyumumuz başarı ile tamamlanmış ve kıymetli bilgiler paylaşılmıştır. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın. Milli şairimizin ruhu şad; mekânı cennet olsun” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir