3. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali Başladı
SüleymanpaşaTekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde yapılan açılış töreni ile başladı. Açılışta enstitünün yetiştirdiği üzümlerden sembolik olarak bağ bozumu gerçekleştirildi. Festival çeşitli etkinlikler ve konserlerle üç gün sürecek.
Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’nin açılış töreni 1500’e yakın farklı çeşit üzümün yetiştirildiği ve sergilendiği Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. Açılışta, enstitüde yetiştirilen üzümlerden olgunlaşmış olan türler ziyaretçilere sergilendi.
Festivalin açılış töreni saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. Törende Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Gürkan Güvenç Avcı ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan birer konuşma yaparak Tekirdağ’da bağcılık faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek festivalin hayırlı olması dileklerini ilettiler.
EŞKİNAT: “ÜZÜM ÜRETİMİNİN BU BÖLGEDE NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ”
Törende konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Bugün üçüncüsünü yapmak üzere toplandığımız bağ bozumu etkinlikleri, aslında bu bölgenin kalkınması konusunda önemli unsurlardan biri. Biz yerel halk olarak, Süleymanpaşalılar olarak burada temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz. Kalkınmamızı sürdürülebilir bir yöntemle götürmek istiyoruz. Bunlardan biri üniversite kenti olmaksa diğeri de iyi bir tarım ve hizmet kenti olmaktır. Biz üzüm üretiminin bu bölgede ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Yıllar içinde üzüm üreticisi her ne kadar alanlarını kaybetmiş olsa da bu bölgenin kalkınma motoru olarak bunu değerlendirmek bizim görevimiz olmalı. Yıllardır bizim aslında çok farkında olmadığımız ama bu alanda Türkiye’nin iki önemli kurumundan bir tanesi bizim şehrimizde. Şu anda içinde bulunduğumuz bağcılık araştırma enstitüsü bizim şehrimizin açık hava müzesi konumunda. Burada 1500’e yakın kök her sene farklı dönemlerde mahsul veriyor. Yani bir açık hava üzüm müzemiz var. Üzüm ürünlerini araştıran, geliştiren, yetkin bir kurumumuz var. Bu kuruluşu ve bu doğal müzeyi tanıtmak da bizim görevimiz olmalı. Aynı zamanda son yıllarda kaybettiğimiz Tekirdağ’ın ekonomisine ciddi katkıda bulunan ve simgesi olan Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası’nın kaybını ortadan kaldıracak yeni adımlar da atmak zorunda olduğumuz düşünüyoruz. Bu kadar bağcılığa elverişli bir klimaya sahip olan şehrimiz bundan sonra üzüm ve bağcılık alanında daha fazla geliştirilmeli, biz de yerel yönetim olarak elimizden gelen katkıyı koymalıyız. 3 gün sürecek olan şenliğimiz tekrar sahilde bu kurumla birlikte yapacağımız pekmez kaynatma töreni ile devam edecek. En son Candan Erçetin ve Kardeş Türküler konseri ile sona erecek. Ben 3 gün içinde başta şehrimizi ziyaret edecek konuklarımız olmak üzere herkese iyi vakit geçirmelerini ve şehrimize de katkı vermesini diliyorum,” açıklamalarında bulundu.
BAĞ BOZUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından Süleymanpaşa Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi katılımcılara hışça vakit geçirtti. Son olarak enstitüye ait olan ve yaklaşık 1500 farklı üzüm türünün yetiştirildiği bağda dualar eşliğinde sembolik bağ bozumu seremonisi gerçekleştirilerek festivalin açılışı tamamlanmış oldu.
ONUR KONUKLARI GİRESUN VE TEKİRGÖL BELEDİYE BAŞKANLARI
3. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’nin açılışında Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Tekirdağ Müftüsü İsmail İpek’in yanı sıra, onur konuğu olarak Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ve Giresun Belediye Meclis Üyeleri ile Romanya’dan Tekirgöl Belediye Başkanı Soceanu Iulian Constantin ve beraberindeki heyet de hazır bulundu.
Festivalin birinci gün etkinlikleri, çeşitli atölyeler ve Cafe Aman İstanbul Orkestrası eşliğindeki Stelyo-Pelin konseri ile sahil dolgu alanda devam edecek.
İlginizi Çekebilir