© Bizim Tekirdağ 2021

50 Milyonluk Vurgun!

Çorlu’da tarla vasfındaki 150 dönümlük araziyi parselleyerek 651 ayrı kişiye satanlar bu işten yaklaşık 50 milyon liralık kazanç elde etti.

Çorlu’da imar planları içerisinde yer alan ancak 18 uygulaması yapılmadığı için tarla vasfında olan 150 dönümlük araziyi kendilerince parselleyen uyanıklar 300 metrekarelik parselleri toplam 651 kişiye sattı ve bu yolla yaklaşık 50 milyon TL’lik gelir elde etti. Ancak Çorlu Belediyesi ekipleri araziye yapılan ev ve çiftlikleri yıktı. Tel çitlerle çevrilen parselleri ortadan kaldırdı ve araziyi yeniden tarla haline getirdi.

Ulusal televizyonlarda reklam yaparak Çorlu’daki tarla vasıflı arazileri arsa gibi parselleyip satışını yapan ve bu yolla milyonlarca liralık rant elde eden kişilerin Çorlu’da 150 dönümlük tarlayı 651 ayrı kişiye satması ve belediye ekiplerinin de bu arazi üzerine yapılan bina ve yapıları yıkmasının ardından değerlendirmede bulunan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, “Programladığımız şekilde aldığımız encümen kararı gereği oradaki imar planına aykırı yapılaşmayı ve parselasyonlaşmayı bertaraf etmek üzere arkadaşlarımız çalışıyor” dedi.

Konu hakkında bilgi veren Çolpan, “Konu şu, adı geçen yer 150 dönüm bir yer. 150 bin metrekare. İmar planlarımız içerisinde. Ancak bu, ulusal düzeyde yayın yapan kanallarda buraları İstanbul’dan vatandaşlara satıyorlar, pazarlama yapıyorlar. Halbuki bu tarlanın bizim imar planlarımızdaki yapılaşma şartları şu birincisi en küçük parsel şartı net bin metrekaredir. İkincisi bu bölgede 3194 sayılı kanunun 18. Maddesi uygulanmadıkça burada inşaat yapılması mümkün değildir. Bu teknik gerçekler ortadayken kanunların boşluğundan da bu işin ticaretini yapan insanlar İstanbul’dan değişik organizasyonlarla maalesef insanları yanıltmaktadır. O adı geçen televizyondaki parselasyon krokisi ile bizim imar planlarımızın yakından, uzaktan hiçbir ilgisi yoktur. Onlar kendi kafalarına göre 7 metrelik yaya yolu koymuşlar kendi kafalarına göre parselasyon yapmışlar ve 150 bin metrekarelik yer 651 kişiye satılmış. Bu 651 kişinin hisse itibariyle brüt 300 metrekare hissesi var orada. Yıkım işlemi için gidip baktığımızda vatandaşın eline gayet güzel kendilerini kurtaracak şekilde gayet güzel muvaffakatname verilmiş ellerine gördüm üzüldüm tabi” diye konuştu.

Bizim insanlarımızda da biraz tuhaflık var diyen Çolpan, “Böyle bir şeyde Çorlu Belediyesi’nin imar müdürlüğü burada, plan proje müdürlüğü burada. İnsanlar para verirken, taksitle versin, nasıl verirse versin gelip de bizim belediyemize bir Allah’ın kulu sormuyor. Burada arsa satışı var, burada parselasyon krokisi var deyip de bize soran yok. Biz ne zaman yasaları uygulamaya kalktık ben buna para verdim diyorlar. Madem öyle gel, para vermeden önce bu yeri almadan önce imar planları nedir, yapılaşma şartları nedir, parselasyon şartları nedir diye bir Allah’ın kulu gelip bize sormuyor. Biz de şimdi planlara uygun durumu yok ruhsat alma durumu yok. Hissesi itibariyle zaten müstakil arsayı yapması mümkün değil. 18 uygulansa dahi mümkün değil. Biliyorsunuz 18 uygulandığında ortaklık payı yasal yüzde 40’tır. 300 metrekarenin yüzde 40 kesildiğini düşündüğünüzde 180 metrekare net kalır. 180 metrekarelik bir arsa üretmek zaten mümkün değil. Bir de üstelik mevcut planda da bin metrekare şartı var” şeklinde konuştu.

Çorlu Belediyesi ekiplerinin yaptıkları çalışma ile ilgili olarak bilgi veren ve vatandaşların mağdur olmaması için neler yapması gerektiğini aktaran Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, “Ben gittim, gördüm onların kendi parselasyon krokilerine göre tel çitler çevrilmiş biz oraları temizliyoruz. Vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz. Her hangi bir arsa satışı söz konusu olduğunda bizim plan, proje müdürlüğümüze gelerek sorabilirler. Benim kapım herkese açık. Gelirler, sorarlar. Biz burada objektif bir şekilde neyin ne olduğunu anlatırız. Ondan sonra da ne karar verirse yine kendisi verir. Ama gerçekleri bizden öğrenecekler. Yarın, öbür gün yanlış işler yapılınca, aldatılınca bu sıkıntıya düştükten sonra bana kimse fakir edebiyatı yapmasın. Aslına bakarsan orada duyduğum kadarıyla taksitle 75 bin liraya satılmış 300 metrekare. İyi bir ekonomik hesap yaparsan aslında kat kat daha pahalıya gelmiş vaziyette. İnşaat yapamayacak, müstakil arsa kuramayacak ama insanlarımızı ben anlayamıyorum. En basit bir arsa alışverişinde dahi gelsinler belediyemize sorsunlar. Bu parseli vatandaş bana satmaya çalışıyor veya daire satmaya çalışıyor bunun durumu nedir diye soracak. Biz de açacağız bilgisayarımızdan imarsa imar, plansa plan, parselasyonsa parselasyon. Açacağız, objektif bir şekilde bilgi vereceğiz. Zarar görmemesi adına, hem kamunun hem de şahsın zarar görmemesi adına alma diyeceğiz belki de. Kimse sormuyor mağdur olunca da mağdur edebiyatı yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan'ın açıklamaları;

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER