© Bizim Tekirdağ 2021

Çorlu’dan Kıyıköy’de Farkındalık

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ve Fakülte öğrencileri, Avrupa Birliği’nin desteklediği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Ortak Operasyonel Programı ile “İyi Bir Çevre İçin Sıfır Atık Stratejisi Projesi (ZEWSGES)” kapsamında Kıyıköy’de sahil temizliği yaptı.

Avrupa birliğinin finansal destek verdiği,  Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin yürütücülüğünü yaptığı projenin diğer paydaşları, Nesabar Belediyesi Turizm Geliştirme Kurulu (Bulgaristan), Ukrayna Deniz Temiz Derneği (UKRMEPA-Ukrayna) ve  Uluslararası CIVITAS Birliği (Gürcistan) oluşturuyor.

AB MEVZUATINA UYGUN ŞEKİLDE UYGULANMASINA KATKI SAĞLAMAK

Projenin koordinatörlüğünü yapan Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, proje ile gerçekleştirilmesi beklenen hedefler konusunda açıklamalarda bulunarak; “Deniz atık yönetimi mevzuatının AB mevzuatına uygun şekilde uygulanmasına katkı sağlamak, Plajlarda ve denizlerde deniz çöpünün azaltılmasını sağlamak, Sakinlerinin ve turistlerin deniz atıkları ile ilgili tutumlarının iyileştirilmesini sağlamak, Deniz kirliliği (çöp) izleme programının oluşturmak, Deniz kirliliğinin kaynaklarını tespit etmek, Mevsimsel değişimleri ve yıllık trendleri belirlemek, Ekosistemi korumak ve bölgesel bir ‘İyi Çevre Durumuna’ ulaşmaya katkıda bulunmak ve bunun neticesinde de yüksek yaşam kalitesinin sürdürülebilirliğini sağlamaktır” dedi.

Deniz çöplerinin sınır tanımadığını kaydeden Dekan Tecer, “Her yıl yaklaşık 6.4 milyon ton çöp dünyadaki deniz ortamına ulaştığını, denizlerin her bir kilometrekaresinde ortalama 18 bin adet plastik çöpün yüzmekte olduğunu ve deniz kirliliği ile çok boyutlu bir mücadele gerektiğini ifade etti.

Bugün Kırklareli’nin Kıyıköy Belediyesi’nde gerçekleştirilen 6. “sahil kirliliği izleme” çalışması ile “Deniz çöplerinin toplanması, bertarafı ve sahil kirliliğinin izlenmesi, Çocuklar (7-16 yaş öğrenciler) arasında ekosistemler hakkında farkındalık oluşturulması (Ekosistem Eğitim Programı) amaçlanmaktadır” diyen Tecer, COVID-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin de deniz ve kıyılardaki kirliliği azalttığını vurguladı.

FARKINDALIK OLUŞTURUR

Tecer, aynı bölgede, Kıyıköy sahilde geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 5 adet kıyı ve deniz kirliliği izleme çalışmalarında toplanan çöplerin miktarı ile kompozisyonun bugünkülerden farklı olduğunu ifade etti. COVID-19 ile mücadele süresince pek çok sektörle birlikte turizmin de etkilenmesi nedeniyle önemli bir turizm merkezi olan Kıyıköy sahillerinin sakin bir dönem geçirdiğini toplanan çöp miktarı ve kompozisyonunun gösterdiğini kaydeden Tecer, “COVID-19 sahil ve denizlerimizin temiz kalmasına da katkı sağlamıştır’ dedi.  Tecer "Denizlerdeki kirlilik sadece turizm sektörüne değil aynı zamanda deniz flora faunasını etkilemekte, bu nedenle balıkçılık sektörü de zarar görmektedir. Bu tür aktivitelerle özellikle turizm yoğunluğu olan bölgelerimizde yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve duyarlılık sağlamak, aynı zamanda kıyılarımıza sahip çıktığımızı göstermek amacıyla proje ekibiyle birlikte bu etkinliği düzenleniş olmaktan mutluyuz. Ümit ediyoruz ki bu çabalar denizlerimizde balık tutan, kıyılarımızda tatil yapan, sahillerimizde yaşayan insanlarımız için farkındalık oluşturur" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER