Enstrüman Onların Doğal Kabiliyetleri
SüleymanpaşaTekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilen Süleymanpaşa Belediyesi Aydoğdu Sosyal Yaşam Merkezi’nde eğitim gören küçük yıldızlar, büyük ışıklarını gözler önüne serdi ve hünerlerini sergiledi.
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen Trakya Lezzet Şenlikleri’nin açılışında sahne alan çocuklar hünerlerini sergiledi ve konuklara Tekirdağ karşılaması çaldı.
Sosyal olanaklara yeterince erişim imkanı olmayan Aydoğdu Mahalleli çocuklar, eğitim gördükleri Süleymanpaşa Belediyesi Aydoğdu Sosyal Yaşam Merkezi’nde yaptıkları reprodüksiyon çalışmalarını sunarak küçük bir müzik dinletisi armağan ettiler.
"Hedefimiz Balkanlar Ölçeğinde Köfte"
Düzenlenen programla ilgili olarak bilgi veren Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Aslında bu bir program çalıştayı. Konunun uzmanlarını bir araya getirip, tasarımımızı onlarla paylaşacağız. Özellikle Balkanların ortak yiyeceği olan köftenin şenliğini yapacağız. Bizim kafamızdaki tasarım bu. Elbette bu konuyu bilen uzmanlara da danışmak suretiyle bir yolculuğa çıkacağız. Bizim yolcularımız zaten hep bir hayalle başlıyor. Bunu bir defa yapmak değil, bunu geleneksel hale getirmek ve bunu işlevsel hale getirmek gibi bir kaygımız var. Gerçekten baktığınız zaman bügün Balkanlarda köfte bir ortak payda. Tekirdağ Köftesi deniyor, Edirne Köftesi deniyor, Kırklareli Köftesi deniyor. Biz önce Trakya ölçeğinde daha sonra hedefimiz Balkanlar ölçeğinde köfte ortak paydasında uluslararası anlayışla, işbirliği ve kardeşliği geliştirecek adımlar atmayı hedefliyoruz” dedi.
"3 Aydır Çocuklarımızla Beraberiz"
Aydoğdu Mahallesi’ndeki sosyal yaşam merkezi konusunda da bilgiler veren Eşkinat, “O mahallede bir merkez kurduk. O merkezde 90 kayıtlı çocuğumuz var. 3 aydır çocuklarımızla beraberiz. Sabahtan akşama kadar bizle beraberler. Yaz dönemiydi, okullar daha açılmamıştı. Her gün bir etkinlik programı vardı. Bir gün itfaiyeye, bir gün lunaparka, karakola, farklı meslekleri tanıttık. Bu arada enstrüman onların doğal kabiliyetleri zaten. Oturmasını, kalkmasını, temizlik adabını öğrettik. 3 ayda inanılmaz bir değişim geçirdiler. Şimdi okullar açılıyor. Sabah merkeze gelecekler, önlüklerini, kıyafetlerini giyecekler, çantaları kontrol edilecek, okula göndereceğiz” diye konuştu.
"Ailesi Artık Biziz"
Bu çocuklar artık bizim çocuklarımız diyen Eşkinat, “Ailesi artık biziz o çocukların. Öğlen gelip yemeklerini yiyecekler. Öğleden sonra okuldan çıktıklarında dersleri yapılacak. Eşofmanlarını giyecekler, sporlarını yapacaklar, etkinliklere katılacaklar, gece de ailelerinin yanına gidecekler. Artık böyle bir ortak yaşamı sürdüreceğiz. Hedefimiz şu okullaşma dışında kalan bu çocuklarımıza okul alışkanlığı kazandırmak, onları meslek sahibi yapmak ve o toplumsal dönüşümü o çocuklar eliyle becerebilmek, bu uzun soluklu bir iş. Tahminen bir 10-15 sene buna çaba göstereceğiz. Ama inanıyorum ki aldığımız ürünler çok farklı olacak. İnsan rengi, dili, cinsi, dini ne olursa olsun insandır. Toplumsal bir varlıktır. Bir insana şekil veren toplumdur. Biz onların dezavantajını avantaja çevirmek için yola çıktık. Çocuklar da konuklara hoş geldiniz demek için Tekirdağ karşılaması çaldılar şeklinde konuştu.
"Çocuklar Zaten Müziğe Çok Yetenekliler"
Dezavantajlı çocuklara müzik eğitimi veren öğretmen Cem Baykara da, “Belediye başkanımız Ekrem Eşkinat, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Aydoğdu Mahallesi’nde bir sanat atölyesi tarzında kurs açmak istedi. Burada çocuklar okuldan çıktıktan sonra arzu eden çocuklar, gelip hem yemeklerini yiyorlar hem de satranç, resim ve müzik eğitimi alıyorlar. Çocuklar müziğe zaten çok yetenekliler. Büyük olan çocuklar 14-15 yaşındaki çocuklar pek tabi onları alamıyoruz. Onlar artık para kazanma yolunda oldukları için. Ama küçükler sağ olsunlar bizimle beraber ortalığı ve Tekirdağ’ı renklendiriyorlar. Sadece müzik de yok. Tiyatro var, resim var, satranç var” dedi.
Ekipte yer alan çocuklardan Hasan Satılmış, “Çok güzel oluyor. Ben her şeyi çalabiliyorum ama en sevdiğim darbuka. İleride güzel sanatlar okuyacağım ve ileride iyi bir müzisyen olacağım” dedi. Grubun davulcusu Elif Nur Gezginci de ise, “Hocamız bize çok yardım etti. Bize her şeyi öğrettiği şeyler için kendisine binlerce kere teşekkür ederiz. İleride şarkıcı olmak istiyorum. Davul çalmaya alıştım artık” diye konuştu.
Çocuklar enstrümanlardaki hünerlerinin yanı sıra türkü seslendirerek gösterdiler.
İlginizi Çekebilir