© Bizim Tekirdağ 2021

Harçlıkları İle Sinema Filmi Çektiler

Çorlu’da bir araya gelen bir grup genç, yaklaşık bir buçuk sene emek harcayarak 2 saatlik aksiyon sinema filmi çekti. Filmin yapımcılığını üstlenen Ümit Değirmenci (21) adlı öğrenci 2 bin 500 TL’ye mal ettiği filmi amatör imkanlarla harçlıklarından biriktirdiği paralar ile çekti.

Hurdacıdan aldıkları malzemelerle 70 TL’ye 3 metrelik şaryo 5 TL’liksu borusu ile omuz tripodu yapan Ümit Değirmenci filmde kendi imkanları ile satın aldığı kamuflajları ve siyaha boyadığı oyuncak tüfekleri kullandığı AND filminin galası yapıldı.

Çekimlerde Kullanmak İçin 70 TL’ye Şaryo Yaptılar

Sinema filminin çekimleri 1,5 yıl önce başladı. Aksiyon filminde yönetmenliği üstlenen aynı zamanda da öğrenci olan Ümit Değirmenci, gönüllü gençlerle yola çıktı. Aksiyon filmi için hurdacıdan aldıkları malzemelerle çekimlerde kullanmak için 70 TL’ye 3 metrelik şaryo yaptılar.

Filmin sahneleri için tarlalarda günler süren çekimler yaptılar. 70 TL’ye hurdacıdan aldıkları malzemelerle yaptıkları şaryoyu çekimlerde kullandılar. Filmin çekimleri zaman zaman şehir merkezindeki ara sokaklarda da yapıldı.

Çekimler 1,5 Yıl Sürdü

Her detayı düşünen ve amatör ruhla başladıkları filmin 1,5 yıllık çekimlerinin ardından aksiyon filminin fragmanını da hazırladılar. Çekimlerin tamamlanması ve fragmanın ardından “AND Geçmişin bedeli” filmi beyaz perdede izleyiciyle buluşması için Çorlu’da bir AVM’de galası gerçekleştirildi.

Filmde kullanılan oyuncak silahlar, harçlıklarla alınan kamuflaj kıyafetler, telsizler, dürbünler ve su borusuyla yapılan omuz tripodu ile şaryo galanın yapıldığı gün izleyicilere tanıtıldı.

Galada konuşan, filmin yapımcılığını üstlenen Ümit Değirmenci, ailesinin kendisini yalnız bırakmadığını söyledi. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’ta hayalle yola çıkan ve film çeken ekibi tebrik etti. Düzenlenen galanın ve kokteylin ardından “AND Geçmişin Bedeli” filmi beyaz perdede izleyiciyle buluştu.

“Biz Bu Filmi Toplamda 2 Bin 500 Lira Gibi Çok Cüzi Bir Miktarla Çektik”

AND Geçmişin Bedeli filminin yönetmeni Ümit Değirmenci, “21 yaşındayım. Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde okuyorum. Bu projenin aslında 2009 yılından bu yana çok uzun bir serüveni var kendi açımdan söylemek gerekirse. Ben küçüklükten beri bu işe merakım var. Devamlı kendimi kademe kademe geliştirerek bu seviyelere kadar geldik.

Eldeki kısıtlı imkanlarla film çeken Değirmenci, “Bu filmden önceki filmim 2016 yılında üniversiteyi kazandığım yıl Özgürlük Kartalı adlı filmimi çektim. Youtube de 1 milyonun üzerinde izlenme aldı. Biz bu işi bir çıta daha yükselterek, kadroyu genişleterek bayan karakter ekleyerek, hikayeyi biraz daha geniş tutarak böyle bir proje çıkarmak istedik. Sağ olsun çevremizdeki insanlar hem maddi hem de manevi olarak bize destek oldular. Biz bu filmi toplamda 2 bin 500 lira gibi çok cüzi bir miktarla çektik. Filmimiz toplam 2 saat uzunluğunda aksiyon filmi konseptinde bir film. Biz bu başarıyı arkadaşlarımızla beraber sağladık. Bazı arkadaşlarımız gazeteciydi, bazı arkadaşlarımız kaportacıydı, bazı arkadaşlarımız öğrenciydi. Gönülle, aşkla ortaya çıkan bir film. En nihayetinde filmimizi tamamıyla gönüllü bir kadroyla uzun metraj bir film haline getirdik. Filmde oyuncak silahlar, kendi imalatımız şaryo kullandık, İmkanlarımız da çekim imkanlarımız da kısıtlıydı. Elimizde Nikon D3300 fotoğraf makinesi ve 110 santimlik bir tripot vardı. Bunlar bize imkan olarak yetmiyordu. Biz de dedik ki, omuzumuzda taşıyabileceğimiz bir aparat alırsak işimiz kolaylaşacak diye düşündük. Piyasada baktığımızda 600 -700 TL gibi bir maliyeti vardı. Biz de aynı sistem üzerinden su borularından imal ettiğimiz bu aleti yaptık, bu aletlerle çekimimizi yaptık. Ondan sonra bir çekimimizde şaryo misali kaydırma usulü ile bir düzenekte çekim yapmamız lazımdı. Şaryo alalım dediğimizde sadece 50 santimi aynı fiyatlardaydı 600 – 700 TL civarındaydı. Buna gücümüz yetmediğinden dolayı 70 liraya 3 metre uzunluğunda hurdacıdan köşebent alarak nalburdan da tekerlek alarak bir şaryo sistemi oluşturduk ve bunu filmimizde kullanarak çekimleri tamamladık.

Galasını yaptıkları filmle ilgili düşüncesi sorulan Değirmenci, “Açıkçası bu benim hayalimdi. Sinema filmi çekip galasını yapmak benim en büyük hayallerimden biriydi ve bu hayal gerçek oldu. Bu hayalin gerçekleşmesinde vesile olan Çorlu Belediyesi çalışanlarına ve belediye başkanı Ahmet Sarıkurt’a teşekkür ederiz. Ekip olarak son derece mutluyuz.

Çekimlerin ne kadar sürdüğü ile ilgili de bilgi veren,” Filmimizi genelde açık alanda çektik. Yeri geldik aç kaldık. Yeri geldi 8 saat çekimler sürdü. Arabamız yoktu bir arabaya 10 kişi sığdırmaya çalıştık. Bir kısmımız bagajda gitti. Harici araçlar bulmaya çalıştık. Onlarda da aynı şekilde ekip büyük olduğu için ve üstümüzde de malzeme olduğu için çok zorlu şartlar altında ulaşımımızı sağlayıp, gerekli yerlere gidip çekimimizi tamamladık. Yeri geldi maalesef arkadaşlarımızın bir kısmını kamyonetin kasasına atmak zorunda kaldık. Ama en nihayetinde şöyle söyleyeyim geriye dönüp baktığımızda bizim için muhteşem bir tecrübe. Aynı zamanda güzel bir anı bıraktığını düşünüyorum.

Çekimlerimizde insanlar gönüllü dahi olsa insanların özel hayatı ve planları var. Bu sebepten dolayı çekimlerimiz 1,5 yıla yakın sürdü. Yeri geldiğinde biz bu filmi bitiremeyeceğimizi dahi düşündük. Gerçekten çok büyük bir projenin altına girdik. Psikolojik buhranlar, çevre baskısı bizim canımızı sıkmasına rağmen hiçbir şekilde yılmadık ve bu filmi başarılı bir şekilde gerçekleştirdik” dedi.

 Ümit Değirmenci, filmde kullanılan oyuncak silahları ve malzemeleri tanıttı.

Filmde başrol oynayan Haluk Yıs; “Ertuğrul isimli Yüzbaşı karakterinin aile ve kardeşinin katledilmesiyle tekrar göreve dönmesini anlatıyor. Tamamen amatör oyunculardan ve sembolik bir gala gecesi düzenledik. Çok olumlu yaklaşımlar oldu, bizi tebrik ettiler. Bizde bununla gurur duyduk” diye konuştu.

Hurdacıdan aldıkları 70 TL’lik demir borularla şaryo yaptılar, Nalburdan aldıkları su borularıyla omuz askısı tripot yaptılar ve onun ardından 1,5 yıl boyunca süren film hikayesi başladı. Bugünde filmin galasını gerçekleştirdiler. Onlara imkan verildiğinde yapamayacakların şeyin olmadığını kanıtladılar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER