İnecik Erenler Hamamı Hayata Döndü
TekirdağHayata geçirdiği projelerle kültürel mirasın korunmasına ve gün yüzüne çıkarılmasına önemli katkı sunan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, restorasyonunu tamamladığı Tarihi İnecik Erenler Hamamı için açılış ve devir teslim töreni gerçekleştirdi.
Süleymanpaşa İnecik Mahallesi’nde düzenlenen törene Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Şeref Çetin, Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Tamer Dodurka ve M. Zeki Gürcün, daire başkanları, protokol üyeleri, meclis üyeleri, basın mensupları ve İnecik Mahallesi sakinleri katıldı.
“KENTİN KİMLİĞİNİ OLUŞTURAN KÜLTÜREL SİMGELERİ GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ”
Törenin açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin konuşma yaparak “Bir milletin kültürünü, yaşam tarzını; geçmişten bugüne aktaran en önemli miras, kültür varlıklarımızdır. Tarihi kimliğimizi, koruma bilinci ve gelecek nesillere aktarmak adına, 16. yüzyıla tarihlenen bu hamam yapısının restorasyonunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Hamamların geçmişi, milattan önce 9. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Temizlik ve yıkanmaya tahsis edilen hamamlar aynı zamanda milletlerin medeniyet derecesiyle paralellik göstermektedir. İlimizde bugüne ulaşan yaklaşık bin adet kültür varlığından yalnızca 10 adet hamam yapımız bulunup bunlardan bir tanesi de İnecik Erenler Hamamı’dır. Erenler Hamamı’na 1. Murat ve Yıldırım Beyazıt devri vezirlerinden Saruca Paşa’nın oğlu Uğur Bey Vakfı kayıtlarında rastlanmakta olup 16. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. İnecik Erenler Hamamı, günümüzdeki şekliyle orijinal plan özelliklerini kısmen kaybetmiştir. Yapı, bulunduğu parsel üzerinde tek katlı, 130 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilmiştir. 2010 yılında mülkiyeti köy tüzel kişiliğine aitken, onarılması amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 6360 sayılı kanunla, tüzel kişiliği kaldırılan, il özel idaresince restorasyonuna yönelik proje çalışmalarını Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınan izinle başlanmış, proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından yine Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınan izinle İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığımız Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü tarafından 2014 yılı sonunda katkı payından ve Büyükşehir Belediye’mizin bütçesiyle proje revizyonu ve restorasyonu toplam 544 bin 941 Türk Lirası bedelle tamamlanmış ve halkımıza hizmet vermeye hazır hale getirilmiştir. Hedefimiz Tekirdağ’ın sahip olduğu kültür varlıklarını ortaya çıkarmak ve bu değerleri kentin kimliğini oluşturan simgeler olarak gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda kentin markalaşmasına, ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasına hizmet etmektir. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü ifade ederken, bu projede emeği geçen herkese teşekkür eder, öncelikle İnecik Mahallemize ve tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim” sözlerini söyledi.
“EMEĞİ GEÇEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Ergin’in ardından İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, “Yenilenen yüzü ile iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından hizmete hazır hale getirilen Erenler Hamamının açılış töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yardımlaşma, dayanışma, birlik, bütünlük, fedakarlık, iyilik ve hayırseverlik. Her biri birbirinden değerli kavramlardır. Yaşadığımız coğrafyanın her bir köşesi çok değerli tarihi eserlerle donatılmıştır. En güzel örnekleri de bölgemizde mevcuttur. Ben burada tarihe sahip çıkarak Erenler Hamamının restorasyonunu yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
“BU HİZMET HEM COĞRAFİ KÜLTÜRÜMÜZ İÇİN HEM DE TARİHİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR”
Sarı’nın ardından konuşma yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Şu anda üzerinde bulunduğumuz İnecik önemli bir coğrafya parçası. Yıllarca önemli nüfusları üzerinde barındırmış, bir geçiş noktası üzerinde ve Osmanlı’nın nadide eserlerinden birisi de İnecik’in tam ortasında duruyor. Tarihine sahip çıkmayan devletler ayakta kalma şansına sahip değildir. Coğrafi kültürüne sahip çıkmayan bölgelerde ayakta kalma şansına sahip değiller. Çünkü yaşadıkları coğrafi bölgenin özelliklerine sahip değillerse nerede oturduklarının, hangi havayı soluduklarının farkında değillerdir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi önemli bir iş yapmıştır. Bu hizmet hem coğrafi kültürümüz için hem de tarihimiz için önemli bir kazanımdır. Ben Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanım Kadir Albayrak başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
“TEKİRDAĞ’IN TARİHSEL DOKUSUNU MEYDANA ÇIKARACAĞIZ”
Konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “İnecik Mahallemizin tarihsel gelişimine baktığımızda Erenler Hamamının çok önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Camisiyle, hamamıyla ve genel konumu itibariyle geçmişte de Tekirdağ’ın önemli bir yerlerinden biri olmuş. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak sadece İnecik değil Tekirdağ ilinin tamamında yaklaşık olarak 420 tane tarihi eserin tamamını koruma altına alma düşüncesindeyiz. Tekirdağ’ın tarihsel dokusunu da meydana çıkaracağız. Özellikle Süleymanpaşa merkezde beş tane tarihi evin restorasyonunu tamamlayarak kullanıma açmış olmamız da çok beğenildi ve ödüle layık görüldü. Gerek Süleymanpaşa Belediye Başkanımız gerekse Büyükşehir Belediye Başkanı olarak büyük hizmetlere imza attık. Bu hizmetleri yaparken de hiçbir beklentiye girmeden sadece ve sadece halkımızın bize vermiş olduğu hizmet yetkisini en güzel şekilde kullanarak bugünlere getirdik. Görevimize aynı heyecanla aynı ümit ve şevkle çalışmaya devam edeceğiz. Gelecek günlerde temelini attığımız eserlerin açılışlarını yaptıkça bunu daha iyi ortaya çıkaracağımızı düşünüyorum. En büyük idealimiz Miras Atölyesi 1 ve 2 adını verdiğimiz projelerimiz dahilinde tarihi dokuları ortaya çıkarmak. Ben bu çalışma içerisinde olan başta Genel Sekreter Yardımcımız Prof. Dr. Tamer Dodurka’ya, İmar Dairesi Başkanımıza ve tüm daire çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. İnecik Mahallemize hizmetlerimiz devam edecek. Bu eserin tüm vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR”
Son olarak konuşma yapan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, “Geçmişimize sahip çıkarak kültürel değerlerimizi koruyarak ve onları gelecek nesillere aktararak üzerimize düşen bu görevi en iyi şekilde yapmak zorundayız. Bu konuda gerçekten Tekirdağ’ımızda tarihi eserlerimize yönelik olarak Büyükşehir Belediyemiz ve bunun alt kuruluşu olan İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı çok güzel çalışmalara imza atıyor. En son Tarihi Beşevler’de 5 tane güzel, tarihi binamızın açılışını gerçekleştirdik. Bugün burada Osmanlı’nın ilk dönemlerinden kalan bir eserin restorasyonunu tamamlayarak açılışını gerçekleştiriyoruz. Biz bunu, bundan sonraki nesillere de aynı şekilde aktarmanın mutluluğu içerisinde, açılışımızı gerçekleştireceğiz. Ben, bu eserin köyümüze, ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah kültürel mirasımızı gün yüzüne çıkarmak adına yapılan bu çalışmalar aynı ciddiyetle ve de artarak devam edecektir. Büyükşehir Belediyemizin, Miras Atölyesi 1 ve Miras Atölyesi 2 Projeleri de devam ediyor. Onlar da tamamlandığında kültürel mirasımıza ciddi katkı sunacaktır. Ben, bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Biz de Valilik olarak üzerimize düşeni yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Bu tür çalışmalara kaynak aktarmaya devam edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek tarafından dua edildi. Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı tarafından Başkan Kadir Albayrak’a hediye takdim edildi. Tören, alkışlar eşliğinde kurdele kesilmesi ve hamamın bölümlerinin gezilmesi ile son buldu.
İlginizi Çekebilir