Kalp Sağlığı İçin Altın Öneriler
SağlıkÜlkemizde her yıl 190 bin kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Çorlu Vatan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sezgin Öztürk, kalp hastalıklarından korunmak için altın önerilerde bulundu.
Çorlu Vatan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sezgin Öztürk; “Koroner kalp hastalıkları tüm dünyada ölüm nedenleri arasında hala ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor. Ancak yaşam şeklinde yapılacak değişikliklerle hastalıktan korunmanın, hatta hastalığı geriletmek mümkün” dedi.
Öztürk, Koroner damarlara ait kalp hastalıkları, enfarktüs, koroner yetersizliği, kalp krizi gibi isimlerle anılsa da hepsi aynı temele dayanıyor: Kalbi besleyen koroner damarların damar sertliği nedeniyle daralması, kireçlenmesi ve içinden kan geçememesi nedeniyle kalbin o damarının beslediği bölgesinin kansız kalarak canlılığını yitirip ölmesi. Koroner yetersizlikte kalp canlılığını kaybetmemiş ve ölümcül duruma gelmemiş olsa da uyarılar veriyor ve zamanla ilerliyor. Bu tablonun son noktası ise kalp krizi oluyor. Kalp krizi yaşanmadan önceki aşamalara bakıldığında ise ilk aşamada damarda daralma oluyor. Bu daralma, göğüste başlayan ve sol kola yayılan ağrıyla ortaya çıkıyor. Zamanla daha çok ilerleyen bu darlık ya tamamen tıkanıyor ya da üzerine pıhtı oturarak kan geçişini tamamen engelliyor ve enfarktüs denilen durum meydana geliyor. Bu durum ölümle de sonuçlanabiliyor” diye konuştu.
Kalp hastalığı önlenebilir mi?
İnsanlarda kalp hastalığı gelişme şansını artırdığı bilinen ve değiştirilebilir risk faktörleri olarak adlandırılan çeşitli risk faktörlerinin (sigara içimi, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon, diabet, obezite, hareketsiz yaşam tarzı , kötü beslenme alışkanlığı gibi) kontrol altına alınması ile koroner arter hastalığı gelişimini engellemenin veya en azından yavaşlatmanın mümkün olduğu gösterilmiştir.
En çok kimler risk altındadır? Kalp riskine neden olabilen temel risk faktörleri nelerdir?
Koroner arter hastalığı gelişime riskini artırdığı kesin olarak gösterilmiş değiştirilebilir olan temel risk faktörleri şunlardır:
- Sigara içimi,
- Yüksek kan basıncı,
- Yüksek kötü huylu kolesterol düzeyi,
- Düşük iyi huylu kolesterol düzeyi
- Şeker hastalığı
Bunların dışında yine koroner arter hastalığı gelişimi ile yakından ilişkili olan ancak değiştirilemeyen bazı risk faktörleri mevcuttur:
- İleri yaş,
- Erkek cinsiyet,
- Genetik yatkınlık: Birinci derece akrabalarda erken koroner arter hastalığı öyküsünün varlığı
Sezgin Öztürk, Genel olarak kalp-damar hastalıklarından korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde özetledi:
o Sigarayı bırakın,
o Fiziksel aktivitenizi artırın, günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapın,
o Günde 5 porsiyon meyve/ sebze tüketin, kırmızı et tüketimini ve hayvansal çiftlik ürünleri tüketiminizi azaltın,
o Tuz alımınızı azaltın, sofrada tuzluk bulundurmayın,
o Düzenli aralıklarla kan basıncınızı ölçtürün, kan basıncınızın 140/90 mmHg nin altında olmasına dikkat edin
o Doktorunuzun önerdiği sıklıkta kolesterolünüzü ölçtürün, total kolesterol rakamının 200 mg/dL, kötü huylu kolesterol düzeyinizin 160 mg, daha ideali 130 mg/dL nin altında olmasına dikkat edin,
o Fazla kilolarınızdan kurtulun.
İlginizi Çekebilir