Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin Agro TV'ye Konuk Oldu
TekirdağRektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Agro TV'de Galip Umut Özdil’in moderatörlüğünü yaptığı Gerçek Boyut Programı'na canlı yayın konuğu oldu oldu.
“Trakya'da Tarım ve Tohumculuk” ile “Kurumlar Arası İşbirliği” konularının konuşulduğu programın stüdyo konukları Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim TORUK oldu. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ise programa uzaktan bağlantı ile katıldı.
Galip Umut Özdil’in seyircilerden sosyal medya üzerinden gelen sorular eşliğinde sunduğu programda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, girişimcilik endeksinde Trakya’da ilk 50’de yer alan tek Üniversite olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini ve Trakya’da tek tarımsal yükseköğretim kurumu olan köklü Ziraat Fakültemizi kısaca tanıtarak başladığı konuşmasında tarımsal üretimde AR-GE ve Trakya Tohum AŞ ekseninde açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Mümin Şahin, “Burada bulunmamızın en temel sebeplerinden bir tanesi, Trakya Tohum AŞ’yi Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği üyesi tohumculuk firmaları ile kurmamızdır. Bu Türkiye’de başka örneği olmayan bir işbirliğidir. Ayrıca Üniversite olarak Tekirdağ Merkeze Bağlı Naip Mahallesinde ZiraatBiyotek tesisimizde tohum ve fide üretimi konusunda çok güzel çalışmalar oluyor. Hayvancılık konusunda ise Veteriner Fakültemiz, Trakya’daki tek Veteriner Fakültesidir” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin topluma fayda üretmek gayesiyle şehrin ve bölgenin bütün dinamikleri ile iç içe olmaya gayret ettiğini belirterek; Üniversite – Özel Sektör işbirliklerine Trakya Tohum AŞ’nin güzel bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Üniversitenin burada bir katalizör vazifesi gördüğünü; bir anlamda destekleyici olduğunu ifade eden Rektör Şahin, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı’ya destekleri için de teşekkürlerini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin “Amacımız işbirliği ve güç birliğidir. Tamamen çiftçi odaklıyız. Tohumculuk, AR-GE ve ıslah hususunda sıkıntılar ve dertler ortak. Pandemiyle de ortaya çıkan devletlerin ve milletlerin kendi kendilerine yetmesi ile kuraklık, ayrıca çok önemli birer husus. Bizi bir araya getiren ortak ihtiyaçlar; yani bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaçları bunlar. Üniversitemiz bünyesinde ise 39 yıllık köklü bir Ziraat Fakültesi var. Dolayısıyla bu ihtiyaca bir karşılık vermemiz gerekiyordu” diye Trakya Tohum AŞ’nin kurulmasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin rolünü ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, programın ikinci kısmında ise Üniversitemizde kurulması planlanan “Kuraklık Mükemmeliyet Merkezi” ve “Tarım Akademisi” ile Trakya’daki çeşitli belediyelerle devam etmekte olan çalışmalara değindi. Son olarak, Ziraat Fakültesindeki yönetici ve akademisyenlere ve bölge çiftçisini tanıyan ve bilen biri olarak destekleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a teşekkür etti.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise “Projelerimiz bir ihtiyaçtan çıkıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımın önemi gittikçe artıyor. Daha uygun maliyete, her iklime uygun ve AR-GE’si yapılmış tohumların üretilmesi meselesi üzerine bu proje başladı. Kalkınma Ajansı olarak biz bölgemizde bu noktada analizler yaparken gördük ki her imkân var ama bir çıktı elde edebilmek için bunları bir araya getirmek gerekiyor. İşte biz de bu projede koordinasyon görevini yürütüyoruz” dedi.
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk ise “Burada asıl kahramanlar, Trakya bölgesinde faaliyet gösteren tohum firmalarıdır. Zaten Trakya olarak biz, Türkiye ortalamalarının çok üzerindeyiz. Belli bir başarımız var. Tohumcular olarak 5-6 yıldır biz bu birlikteliği arzu ediyorduk, ancak Türkiye’de ilk olduğu için hukuksal zemini oluşturamamıştık. İhtiyaçlar ortak olduğu için vazgeçmedik. Kalkınma Ajansımız bu çabamıza destek çıktı ve onların koordinasyonu ve Üniversitemizin desteği ile bir araya geldik” şeklinde konuştu.
Çiftçilerin ve üreticilerin sosyal medya üzerinden gönderdikleri sorularına da yanıt bulduğu canlı yayın iki saate yakın sürdü.
İlginizi Çekebilir