Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Çorlu’da
ÇorluOSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yerlileşmeyi sağlayacak ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ için makine sektörü çağrımız 6 Aralık’ta tamamlanıyor. Sıra diğer sektörlerde” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de yüksek teknolojili sektörlerde katma değeri artıracak ürünler için “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” başlattıklarını hatırlatarak, “Program kapsamında sanayicimizin desteklerden yararlanması için makine sektöründe 6 Aralık’a kadar çağrıya çıktık. Bu tamamlanınca diğer sektörlere geçeceğiz” diye konuştu. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Temmuz ayında yapılan 17. Genel Kurulu’nun ardından ilk bölge toplantısında Marmara Bölgesi’ndeki organize sanayi bölgeleri (OSB) ile buluştu. Ergene 2. OSB ev sahipliğinde düzenlenen toplantı Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Tekirdağ olmak üzere 11 şehirdeki 91 OSB katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Varank, ekonomik bağımsızlığın önemine dikkat çekerek, katma değerli ürünlerin yerli üretilmesi için çalışacaklarını belirterek, öncelikli ürün listesi oluşturduklarını söyledi. Öncelikle makine sektörü için çalışmaya başladıklarını kaydeden Varank, bunun başvurusunun tek pencereden yapılabildiğini dikkat çekti. 6 Aralık’a kadar çağrının açık olduğunu kaydeden Varank, diğer ürün gruplarında da çağrıya çıkacaklarını söyledi. Varank programa sanayicilerin katılması için çağrıda bulundu.
KARDEŞ OSB PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
Bugünün özel bir anlamı olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Varank, “Bugün 10 OSB’miz kardeşlik protokolüne imza atarak; ortak projeler geliştirmeye ve tecrübelerini paylaşmaya evet diyecek. Atalarımızın dediği gibi birlikten kuvvet doğar. Ülkemizde ilk defa başlatılan bu girişimin, geniş bir uygulama alanı bulacağına ve verimli işbirliklerine kapı aralayacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.
İSTİHDAMI TEŞVİK ETMEK ADINA TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK
Konuşmasının bir bölümünde salonda bulunan sanayicilere de seslenen Bakan Varank, “Bakanlık olarak karşılaştığınız risk ve fırsatları beraber değerlendirmenize yardımcı olmak, sizlere yapıcı çözüm önerileri sunmak, her zaman en temel önceliğimiz oldu. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Sizlere fikirden ürüne, üründen pazara varıncaya dek her aşamada destekler sunuyoruz. Üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik etmek adına imkanlarımızı seferber ettik. Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz. Sanayi altyapımız, girişimci ruhumuz ve beşeri sermayemizle küresel ekonomide daha üst basamakları hak ediyoruz. Bunun için geçtiğimiz aylarda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açıkladık. Kendimize iddialı hedefler koyduk. Stratejimizin temel bileşenleri olan, yüksek teknoloji ve inovasyon, dijital dönüşüm, girişimcilik, beşeri sermaye ve altyapı alanlarında atacağımız somut adımlarla hedeflerimize bir bir ulaşacağız. Sürecin başarısında, sizlerin desteği ve işbirliği bizim için çok önemli. Yatırıma, üretime ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde sarılmanız gerekiyor. Ekonomik bağımsızlığımızın yolu da aslında buradan geçiyor. Sizleri katma değerli üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış politikalar geliştiriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla birlikte; katma değerli ürünlerin, yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesini amaçlıyoruz. Odak sektörlerdeki orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün gruplarıyla alakalı kapsamlı bir çalışma yaptık. Ürünlerin; ithalat düzeylerini, cari açık etkilerini, dünya piyasalarındaki payını, mevcut altyapımızın kabiliyetlerini ve rekabet üstünlüklerimizi detaylı şekilde çalıştık. Yerli üretim için öncelikli ürün listeleri oluşturduk. İlk aşamada makine sektöründe çağrıya çıktık. Teknoloji düzeyi yüksek ve ithalatta büyük yer tutan ürünleri yerli üretmeyi başaracağız. Bu programa tek pencereden başvuru yapabiliyorsunuz. Ar-Ge, KOBİ destekleri ve yatırım teşvikleri için ayrı ayrı başvuru yapmanıza gerek yok. Eğer alıcılarınız da hazırsa, hem sizi hem de alıcılarınızı destekleyeceğiz. Program kapsamındaki yatırımlarınız 10 milyon liranın altında bir bütçeye ihtiyaç duyuyorsa, KOSGEB Teknoyatırım Programına başvurabilirsiniz. Bütçeniz 10 milyon liranın üzerindeyse stratejik teşviklerden, 50 milyon liranın üzerindeyse de proje bazlı teşviklerden yararlanabileceksiniz. Destek kararı verdiğimiz projelerin, tüm yatırım süreçlerini Bakanlığımızdaki program ofisimiz takip edecek. Makine sektörü çağrımız 6 Aralık’a kadar açık. Sonraki aşamada diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları için de çağrılara çıkacağız. Gelin sizler de bu programın bir parçası olun ve başvurunuzu yapın” şeklinde konuştu.
150 BİN KOBİ DESTEKTEN YARARLANIYOR
Toplantıda Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren 80 farklı OSB’den katılımcı bulunduğunu kaydeden Bakan Varank, “Bugün Marmara Bölgemizde faaliyet gösteren, 80 farklı OSB’den katılımcılar bizlerle birlikte. Sizler Türkiye ekonomisinin belkemiğisiniz. Nüfusumuzun yüzde 32’sine ev sahipliği ediyor, toplam ihracatımızın yüzde 65’ini tek başına gerçekleştiriyorsunuz. Sizlere sunduğumuz tüm destekleri, katma değere fazlasıyla dönüştürmüş durumdasınız. Bugüne kadar Marmara Bölgesinde 335 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 400 binin üzerinde vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda 150 bin KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor” dedi.
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ ANLAŞMASI YAPTIK
KOBİ Finansman Destek Programı konusunda da bilgiler veren Bakan Mustafa Varank, “KOBİ’lerimizin yararlanabilmesi için bankalarla oldukça düşük faizli kredi anlaşması yaptık. 18 aya kadar işletme kredilerine, 36 aya kadar da yatırım kredilerine KOSGEB finansman desteği sağlıyor. Buna göre; Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programından yararlanan işletmelerin bankalardan aldıkları kredinin 12 puanlık faizini KOSGEB karşılıyor. Yatırım kredilerinde, eğer yerli makine teçhizat alırsanız ilave 2 puan daha veriyoruz. Bu destek programımız sürekli açık kalacak, başvurularınızı bekliyoruz” diye konuştu.
ERGENE KORUMA EYLEM PLANI’NA 900 MİLYON LİRA KAYNAK AYIRDIK
Bölgenin Türkiye’nin en gelişmiş sanayi altyapısına sahip olduğunu da ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “11 ilimizdeki toplam 89 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 830 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Ülke genelinde üretime geçen sanayi parsellerinin yarısından fazlası yine bölgemizde yer alıyor. Bugüne kadar OSB projelerine 1,2 Milyar lira kredi desteği verdik. Buradan güzel bir müjde vereyim. Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşleme İhtisas, Büyükkarıştıran ve Evrensekiz OSB’lerini Yeni Proje olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığına teklif ettik. Ergene Havzasında çevreyi kirleten sanayi tesislerini 12 Islah OSB çatısı altında topladık. Ergene Koruma Eylem Planı kapsamında başlattığımız projelere bugüne kadar 900 Milyon lira kaynak aktardık. Tekirdağ Ergene Havzası Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri’nden üçünü tamamladık, kalan ikisini 2020 yılında bitireceğiz. Bölgemiz inovasyon liderliğinde büyüsün diye, sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi kurduk. Halihazırda 24 Teknopark ile bine yakın Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yenilikçilik odaklı çalışmalarda bulunuyor” şeklinde konuştu.
AR-GE HARCAMALARI PAYI MİLLİ GELİRDEKİ YÜZDE 1’İ AŞTI
Önceki gün açıklanan Ar- Ge desteklerine de değinen Bakan Varank, “İlk defa, Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı yüzde 1’i aştı. Toplam Ar-Ge harcamalarımız, 2017’ye göre yüzde 29 artarken, en fazla harcamayı da özel sektörümüz yaptı. Sizler Ar-Ge’ye ve inovasyona yöneldikçe, büyüme hedeflerimize daha hızlı ulaşacak ve rakiplerimizi geride bırakacağız.Küresel rekabet yarışında yer almak istiyorsanız, teknolojideki hızlı dönüşüme adapte olmanız gerekiyor. Katıldığım pek çok toplantıda altını çizdiğim bir husus var. Türkiye, teknoloji odaklı girişimlerde çok müthiş bir potansiyele sahip. Kurduğumuz güçlü eko-sistem, nitelikli araştırmacıların üst düzey projelerine ev sahipliği yapıyor. Biz istiyoruz ki, bu projeler sanayiyle daha sıkı entegre olsun. Bu noktada sizlere de önemli görevler düşüyor. Sadece OSB’lerde yürüttüğünüz faaliyetlerle sınırlı kalmayın. Teknoparklara gidin, genç girişimcileri keşfedin. Onların inovatif projelerine yatırımlar yapın. Aldığınız risk, size yüksek getiri olarak dönecek, bundan emin olun. Biliyorsunuz, çağımız teknoloji çağı. Küresel rekabet yarışında yer almak istiyorsanız, teknolojideki hızlı dönüşüme adapte olmanız gerekiyor. Sanayinin dijital dönüşümüne hazır olmanız, yalın üretimle verimliliğinizi arttırmanız için model fabrikalar açıyoruz. Bugüne kadar Ankara ve Bursa’da model fabrikalar açtık. Buralarda düzenli olarak yalın üretim teknikleri ve dijital yetkinlik eğitimleri veriyoruz. Bu merkezlerin kapısı hepinize açık. Çalışanlarınızı buralardaki eğitimlere katılmaya teşvik edin. Dijitalleşmeyi teşvik etmek için KOSGEB aracılığıyla bu sene ilk defa yeni bir çağrıya çıktık. KOBİGEL programıyla; hem dijital teknolojileri geliştiren, hem de üretim süreçlerini dijitalleştirmek isteyen KOBİ’leri destekliyoruz. İlk çağrımızda, beklentilerimizin üstünde bir taleple karşılaştık. Aslında bu durum, dijitalleşmeye olan talebi ve farkındalığı göstermesi açısından oldukça anlamlı. Programın yeni çağrısına önümüzdeki dönemlerde çıkacağız. Aslında şimdiye kadar özetlemeye çalıştıklarım tek bir gerçeğe işaret ediyor. Marmara Bölgesi sanayicisinin her zaman yanında olduk. Bizim desteklerimiz, sizin girişimci ruhunuzla birleşti. Ortaya da Türkiye’nin sanayi açısından en güçlü bölgesi çıktı. Tabi biz bununla yetinmek niyetinde değiliz. Bakınız makroekonomik verilerimiz ve ekonomiye olan güven pozitif yönde seyrediyor. Bankalar reel sektöre kredi verme konusunda daha hazır. Hükümet olarak tamamen pozitif gündeme odaklanmış durumdayız.”dedi.
BAKAN VARANK’TAN MUHALEFETE ELEŞTİRİ “İFTİRA KAZANINA DÖNMÜŞ DURUMDALAR
Ülkemiz bir yandan bölgesindeki tehditleri bertaraf ediyor, diğer yandan da ekonomide yeni baharlar yaşayacağı bir sürecin içine giriyor diyen Bakan Varank, “ Bugün burada yatırımlardan, istihdamdan, üretimden bahsediyoruz. Bizim gündemimiz bu. Ama tabi diğer yanda muhalefetin gündemini de biliyorsunuz. Kim kiminle nerede görüşmüş, kim kimin ayağını kaydırmaya çalışıyor, tam bir dedikodu, yalan ve iftira kazanına dönmüş durumdalar. Kendi parti kurultayları için harcadıkları enerjiyi yapıcı muhalefet için harcasalardı inanın bugün çok farklı bir Türkiye’de yaşıyor olurduk. Ama biz işimize bakmaya devam ediyoruz.Türkiye’nin bir dakikasını dahi kaybetmeden, büyüme hedeflerine ulaşması için gece gündüz çalışmayı sürdürüyoruz. İşte bakın Bakanlık olarak; gerek Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesiyle olsun gerekse KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerimizle olsun her zaman yanındayız. Yatırım yapmak isteyen, üretim yapmak isteyen herkesi destekliyoruz. Sizlerin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğine olan inancım tam. Memleketimizi aydınlık bir gelecek bekliyor. İnşallah hep birlikte Türkiye’yi daha ileriye, hak ettiği yerlere taşıyacağız” dedi.
YAPI KULLANIM BELGESİ ALMAYAN SANAYİCİLERDEN TRT PAYI ALINMASIN
TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, kendisinin de bir sanayici olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, “1976’da sanayi bölgesinden parsel alarak sanayiciliğe başladık. 1993’te OSB yönetiminde faaliyet gösteren bir kardeşiniz olarak, bu konuda büyük sorunlarınızın olduğunu biliyorum. 2000 yılında OSB’lerin kanunun çıkmasına ön ayak olduk. En son 2017 yılı Haziran’ında hayata geçen Üretim Reformu Paketi’nde OSBÜK’ün düzenlemesi ile birlikte Emlak Vergisi’ni sıfırladık. TRT paylarının sıfıra düşmesini sağladık. Şimdi yapı kullanım belgesini almayan sanayicilerimizden TRT payı alınıyormuş. Yüzde 1 civarındaki bu payın alınmaması için çalışmalarda bulunacağız” diye konuştu. Elitaş, ayrıca “Sanayicilik aşk işidir, cesaret işidir, heyecan işidir. Herkes sanayici olamaz. Dünyada sanayici olan bir avuç insan var. Burada sanayicilerin STK’larına büyük görev düşüyor. STK’lar bürokratik meselelerin ortadan kaldırması için çaba harcamalılar. Biz de komisyon olarak sanayicimizin önündeki sorunları kaldırmak için onların emrine amadeyiz” açıklamalarını yaptı.
TÜRKİYE MEVCUT SANAYİ ALANINI EN AZ 10 KAT ARTIRMALI
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bir kaç gündür bölgedeki OSB’leri ziyaret ettiğini belirterek, “Marmara’nın Türk sanayisinin kalbi. Bunun için OSBÜK, son 3 yılda Marmara’da üçüncü bölge toplantısını yapıyor” dedi. Temmuzda gerçekleştirdikleri genel kurulda, bir Yüksek Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını hatırlatan Kütükcü, bu kurulda Marmaralı sanayicinin ağırlığının bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Çünkü bu bölge, sanayicilik ve üretim kültürü, lojistik avantajları, inovatif liderliği ile Türkiye’nin küresel rekabet zincirindeki en güçlü halkası. Ülkemizin ilk 10 aydaki 137 milyar dolarlık ihracatının yüzde 65’ini Marmara gerçekleştirdi. Yine bu bölgedeki OSB’lerimizde 6 bine yakın fabrika üretim yapıyor. Ülkemizdeki tüm OSB’lerde istihdam edilen yaklaşık 1 milyon 931 bin kişinin yüzde 43’ü Marmara ’dan. Bu da rakamsal olarak 828 bin 841’e denk geliyor. Çalışmada gördük ki, ülkemizin en gelişmiş OSB’lerinin çoğunluğu Marmara’da. Ancak Türk sanayisinde böylesine önemli bir yeri olan Marmara Havzası, sanayi üretimi ile çevre arasında adeta bir tercihe zorlanıyor. Bu kesinlikle yanlış. Yatırım yapmak isteyen sanayicilerimize, yeni sanayi alanı üretemezsek nasıl kalkınacağız? Ülkemizde sanayi için ayrılan alan, toplam alanın binde 3´ü seviyelerinde. Bu oran Fransa´da yüzde 2.5, Almanya´da yüzde 4.5. Biz de, ihtiyaç olan bölgelerde yeni planlı sanayi alanları üreterek, hızla Almanya, Fransa oranlarına yaklaşmalıyız. Yani, mevcut sanayi alanımızı en az 10 kat artırmak durumundayız. Elbette çevreyi korumak hepimizin boynunun borcu. Bu ülke sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle, çevresiyle hepimizin. Öyleyse birini diğerine tercih edemeyiz. Bir yandan sürdürülebilir çevre politikaları üretirken, aynı zamanda sanayi üretimimizi geliştirecek adımlar atmalıyız” şeklinde konuştu.
ELEKTRİK DAĞITIM LİSANSI VE KREDİ ÖDEMELERİNDE UZATMA TALEBİ
Trakya OSB’lerinin sunduğu iki sorunu da dile getiren Kütükcü, “Islah OSB’den dönüşen OSB’lerimiz var. Bu bölgelerimiz elektrik dağıtım lisansı alarak, sanayicilerine daha ucuz elektrik hizmeti sunmak istiyorlar. Bu noktada tüm paydaşların yer aldığı bir komisyon kurularak, konunun yeniden değerlendirilmesini talep ediyor, Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz. Yine, derin deşarj ve arıtma tesislerinde bakanlık kredisi kullanan bazı OSB’lerimizin, kredi geri ödemelerinin ertelenmesi ve 10 yıl olan geri ödeme vadelerinin uzatılması yönünde talepleri var” açıklamalarında bulundu.
TEKİRDAĞ’DA 13 OSB BULUNMAKTADIR
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım yaptığı konuşmada, “Tekirdağ 2 bin 809 sanayicisiyle ülkenin en çok katma değer üreten 6’ıncı ili durumundadır. Bu 2 bin 809 sanayicinin ölçek büyüklüklerine baktığımız zaman 150’sinin büyük 250 üzerinde çalışanı, 450’sinin orta 50 ile 250 arasında çalışanı olan, 650’sinin küçük 10 ile 50 arasında çalışanı var, Yaklaşık 1550’sinin de 10’un altında çalışanı mikro ölçekli firmalardan oluştuğunu görüyoruz. İlimizde orta ve büyük ölçekli firma sayısı 600 civarı olup, toplam sanayicinin yüzde 21’ine tekabül etmektedir. Bu firmalarımız sermaye olarak ve üretim yetenekleri olarak orta ve ileri teknolojili ürünler üretmeye gelişmeye ve Ar-Ge yapmaya çok yatkın firmalardır. İlimiz 13 OSB’siyle Türkiye genelinde en fazla Organize Sanayi Bölgesine sahip 2’inci il durumdadır. Ülke genelindeki 332 OSB’de 1 milyon 900 bin civarında istihdam sağlanırken Tekirdağ’daki OSB’lerde yaklaşık 150 bin kişiye İstihdam sağlanmaktadır. Ülkemizde OSB’lerdeki istihdamın yaklaşık yüzde 8’i Tekirdağ OSB’de sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir