SODAM Kadınları Meslek Sahibi Yapıyor
ÇorluÇorlu Kaymakamlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) kadınlara çeşitli alanlarda kurslar düzenleyerek meslek öğrenmelerini sağlıyor. SODAM’a ilk olarak okuma yazma kursu için gelen 65 yaşındaki yaşlı kadın, şimdi dikiş kursunda torunları için çeyizlik dikiyor.
SODAM’ın evleri gibi olduğunu belirten kadınlar, hem meslek öğreniyorlar hem de ücretsiz kurslar ile kendilerini geliştiriyorlar. SODAM’da 65 Yaşında Önce Okuma – Yazma Öğrendi, Sonra Dikiş Öğrendi, Şimdi Torunlarına Çeyiz Dikiyor.
Çorlu’da şehir merkezine uzak mahallerde yaşayanlar ve özellikle roman vatandaşların ayağına hizmet götürmek amacıyla açılan SODAM yoğun ilgi görüyor.
Çorlu’da Silahtarağa Mahallesi’nde yer alan ve geçtiğimiz günlerde tadilatı tamamlanan SODAM Merkezi’ni ziyaret eden Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı hem görevlilerle hem de kurslara katılan vatandaşlarla görüşerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Kaymakam Cafer Sarılı Mutlu Oldu
Önce kuaförlük kursunu ardından da dikiş kursunu ziyaret eden Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, kursiyerlerle görüşerek bilgiler aldı.
SODAM’ın kendileri için bir terapi gibi olduğunu belirten kursiyerler, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı’ya teşekkür ettiler. Kaymakam Sarılı ise bu ifadeler karşısında mutlu olduğunu belirtti.
Kaymakam Sarılı, kursiyerlere malzeme temini konusunda yardımcı olacaklarını ve yıl sonunda sergi açacaklarını ifade etti.
Çocuklar İçin Kreş
Ayrıca, SODAM’a gelen kursiyerlerin çocukları için birde kreş bulunuyor. Kreşte çocuklar eğitim görürken anneler ise istedikleri kurslarda eğitim görüyorlar.
“İstihdam Yolu Açacak Size”
Çocuk Gelişimi ve Yardımcı Annelik kursunu da ziyaret eden Kaymakam Cafer Sarılı; “Sizi görünce çok mutlu oldum. Size sertifika vereceğiz. Çok sayıda özel okul var. Bu bir istihdam yolu açacak size. Artık belgesiz hiçbir yere giremiyorsunuz. Diploma gibi, size bazı kapıları açacak. Kursa devam ettiğiniz müddetçe o belgeyi alacaksınız. Devamınızı diliyorum ve istiyorum” dedi.
“465 Belge Verdik”
Tadilatı yeni yapılan merkez ile ilgili olarak İlk başlangıçta bazı tereddütlerinin olduğunu aktaran Kaymakam Sarılı, “SODAM’a acaba katılım olacak mı, katılım olsa devam edecek mi diye bazı tereddütlerimiz vardı. Fakat zaman geçtikçe gördük ki, vatandaşımız ciddi anlamda bir katılımı var. SODAM Trakya bölgesinde toplam 8 tane var. Bunlardan bir tanesi de bizde. Burada toplam 66 tür kurs verdik. Yani halk eğitimi merkezimizdeki kurslar neyse burada da o kursları vermeye çalıştık. 465 civarında belge verdik. Bugün burada kuaförlük öğrencilerimiz, dikiş nakış öğrencilerimiz, çocuk gelişimi öğrencilerimiz var. Onları ziyaret ettim. Bu hizmetten dolayı çok memnun olduklarını ifade ettiler. Ben de onlara dedim ki siz burada olduğunuz müddetçe bu SODAM burada hizmet vermeye devam edecek. Katılıma özen gösterdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Buradan belge aldıklarında işe girmeleri daha kolay olacak” diye konuştu.
Kuaförlükten okuma yazmaya, çocuk gelişiminden dikiş nakış kurslarına kadar ev hanımlarına yönelik meslek edindirici kursların yer aldığı SODAM bünyesinde çocuklar için bir de kreş yer alıyor.
Kuaförlük kursu aynı zamanda bölgede yaşayan mahalle sakinlerine de ücretsiz olarak hizmet veriyor.
“Burası Bana Evim Gibi Geliyor”
Çorlu SODAM kurslarına okuma yazma öğrenmek için başlayan şimdilerde ise dikiş nakış kursunda makine dikişi yapmaya başlayan Semra Ayıklar (65), “Okuma yazma kursuna katıldım. Şimdi de dikiş kursuna geliyorum. Açıldığından beri buradayım. Burası bana evim gibi geliyor. Evde hiçbir şey yapmadan duracağıma buraya geliyorum” dedi.
Burada her şeyi öğrendim diyen Ayıklar, “Dikiş öğrendim. Pike takımı diktim, giyimler diktim. Nevresim takımı diktim. Benim 14 tane torunum var. 4 çocuğum var. Geçen torunlarımdan birini evlendirdik. Çeyizini sererken bir baktım benim diktiğim pike takımı. Bunu ben mi dikmiştim dedim. Evet babaanne sen dikmiştin dedi. Bir de ona seccade koymak için Kuran’lık dikmiştim. Onları görünce kendimle gurur duydum. Burasını evimiz gibi biliyoruz. Geliyoruz, memnunuz. Arkadaşlarımız çok iyi. Hocalarımız çok iyi hiç birinden kötülük görmedik. Burada kim bizimle ilgileniyorsa hepsinden Allah razı olsun. Bu yaştan sonra önce okuma öğrendim sonra da Kur’an okumasını öğrendim, çok çalıştım. Bunlara, böyle şeylere imreniyordum. Allah razı olsun burası açıldı. Çok güzel bir şey. Elim, ayağım tuttukça geleceğim buraya. Hastalanmadığım sürece geleceğim. Çok memnunun, buraya geldikçe hastalığım geçiyor sanki. Evde oturunca kuracağım kendimi. Buraya gelince ne ağrı biliyorum, ne sızı biliyorum” diye konuştu.
SODAM’da önce okuma yazma öğrenen Semra Ayıklar şimdi de dikiş nakış kursunda torunlarının çeyizlerini hazırlıyor.
“Belge Aldıktan Sonra Çalışma İmkanımız Olacak”
Kursiyerlerden Rahime Korkmaz; “Evde sıkılıyorduk, buraya geldik bir şeyler öğreniyoruz. Çocuklarımıza davranışımız değişti. Belge aldıktan sonra çalışma imkanımız olacak. Hafta sonları evde kalmak istemiyoruz. Bizim ve çocuklarımızın arkadaş çevreleri oldu. Seviyoruz ve kapanmasını da istemiyoruz” dedi.
“Çok Mutluyum, Benim İçin Çok İyi Oldu”
Kursiyerlerden Merve Berk; “Burayı arkadaşım sayesinde öğrendim. Çocuğum çok yaramazdı, baş edemiyordum. Çoğu kez çocuğuma vuruyordum, sonra pişmanlık duyup üzülüyordum. O yüzden buraya gelmeyi düşündüm. Buraya geldim ve çocuğum şimdi daha iyi. Benim davranışlarım değişti, öğretmenimden öğrendiklerimden. Şuan oğlumla aramız daha iyi, çok mutluyum. Benim için çok iyi oldu” diye konuştu.
“Kaç Senedir Gelmediğime Pişmanım”
Kursiyer Şerife Tutan; “Kaç senedir gelmediğime pişmanım. Geliyorum hem arkadaş ortamım oluyor, hem de belgemi alacağım. Çalışma imkanı sunulacak. Çocuğum için de benim içinde çok iyi oldu. Çocuklarımıza etkinlikler yapıyoruz. Puzzle, tombala yapıyoruz” şeklinde konuştu.
SODAM’a gelmek isteyenlere tavsiyede bulunan Neriman Kaya; “Çocuğum ve benim için iyi oldu. Mutlaka gelsinler, arkadaşlıkları çoğalır, çocuklarına olan davranışları değişir. Kendisine faydası olur, zararı olmaz, tavsiye derim” dedi.
İlginizi Çekebilir