TBMM Başkanı Mustafa Şentop Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın Açılışını Gerçekleştirildi
ÇerkezköyFirmaların üretim kapasitesini artırmayı, firmalar arasında iletişim ve etkileşime katkıda bulunmayı hedefleyen, Trakya’nın ilk ve tek endüstriyel fuarı olma özelliğine sahip Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nı Açılışı, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenen fuara, Meclis Başkanı Şentop ve Vali Yıldırım’ın yanı sıra, Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 26. Dönem Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Marmararereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, İl Emniyet Müdür V. Fatih Bozboyacı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal, sanayiciler, işadamları ve vatandaşlar katıldı.
Açılış, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’nın konuşmasıyla başladı.
Ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak bir konuşma yaptılar.
Ardından konuşan Vali Yıldırım; “Tekirdağ, denize kıyısının bulunması, gelişmiş limanlarının olması, Avrupa geçiş güzergahında yer alması, güçlü karayolu ve demiryolu altyapısına sahip olması, Ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul iline komşu olması gibi sebeplerden hem yerli, hem de yabancı sermayeli sanayi işletmeleri tarafından en çok tercih edilen iller arasında bulunmaktadır.
Tekirdağ, 13 faal Organize Sanayi Bölgesi, 1 Serbest Bölge, yaklaşık 3000'e ulaşan sanayicisi, 183.000 kişiyi bulan sanayi çalışanı, 53 ARGE, 15 Tasarım Merkezi ve hemen hemen tüm sektör ve alt sektörlerde faaliyet gösteren firmaları ile ülkemizin en gözde sanayi illerinden biridir. İlimiz aynı zamanda ülkemiz sanayi elektriğinin % 5,61' ini tüketen, bununla birlikte ülke sanayi üretiminin yaklaşık % 5,5’ini gerçekleştiren bir şehirdir.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nda ilk 500’de Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden (ÇOSB) 19 firma, Çorlu’dan ise 28 firma yer almıştır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Trakya, bu yılın 6 aylık döneminde ihracatını yüzde 28,9 arttırmıştır. Yine Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, bölge ihracatının lideri, Tekirdağ olmuştur. Tekirdağ'dan en fazla ihracat yapılan sektörler kimyevi maddeler ve mamulleri, elektrik ve elektronik, demir ve demir dışı metaller olmuştur. İlimizden 4 kıtaya ve 140 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Tekirdağ, bu ihracat rakamlarına ulaşmayı başaran az sayıdaki ilden biridir.
Tekirdağ, ticaret ve sanayi açısından daha fazla büyümeye, daha fazla gelişmeye oldukça yatkın bir konumdadır. Bu avantajlı konumu değerlendirerek üretimimizi artırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu fuarda, firmaların bir araya gelerek ticaretlerini ve işbirliğini artırması, bölge sanayisinin gelişimine katkıda bulunması en büyük temennimizdir.
Fuarımız, katılımcı firmalara sektördeki yenilik ve gelişmeleri takip etme, iş alanındaki farklı firmalarla görüşme, olası iş fırsatları için yeni kişilerle tanışma ve iş ağını genişletme imkanı verecek. Katılımcılara, sektörel bilgilerini geliştirme, müşteri ilişkileri ağını güçlendirme ve marka bilinirliliğini güçlendirme fırsatı sağlayacak. Firmaların bölgesel tedarik zinciri oluşturması ve bu zincirin bir parçası olması için de çeşitli fırsatlar sunacak. Bu fuarla umuyorum ki bölge endüstrisinin kapasitesi ve üretimimiz artacak, bölge ticaretini ve ihracatını daha fazla geliştirecektir.
Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın ulusal ve uluslararası katılımlarla büyümesini temenni ediyor, fuarın katılım yapan tüm firmalara hayırlı ve bereketli kazançlar getirmesini diliyorum.
Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a şükranlarımı arz ederken, Milletvekillerimize, fuar alanını tahsis eden Çerkezköy Belediye Başkanı’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’a, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva’ya ve diğer tüm yetkililere teşekkürü borç biliyor, bu fuarın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Ardından konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; Trakya bölgesinin tek sanayi fuarı olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın ülkemize ve milletimize getirdiği faydaları yakından takip eden bir hemşeriniz olarak çok gururlandığımı ifade etmek isterim.
Değerli katılımcılar Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın düzenlendiği ilk yılda 40 katılımcı varken bugün 6. yılında fuara 112 firma katılıyor. Geçen zaman içinde katılımcı firma sayısının artması, bizlere gelecek için çok daha fazla ümit vermektedir. Sadece bölgemizden değil, ülkemizden ve yurtdışından müşterilerin ve ziyaretçilerin katıldığı bu fuarın bu yıl daha canlı daha hareketli geçmesini diliyorum. Yapılan her iş ilgi emek ve özen ister, gayret ister. Bu fuar alanında hepsini bir arada görüyoruz. Geçen yılların tecrübesi ışığında ilgiyle, emekle, özenle gayretle başarılı bir fuar organizasyonu gerçekleştirilmiş. Bundan son derece memnun olduğumu ifade etmek isterim.
Fuarın organize edilmesinden açılışın gerçekleştirilmesi aşamasında kadar geçen süreçte katkısı olan herkesi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Fuarın katılımcı firmalarımız için de bereketli geçmesini diliyorum. Onlar üretsinler, satsınlar ekonomiye can katsınlar. Ticaretin olduğu paranın hareket ettiği her yerde bereket olur. Bizim kültürümüz paranın sürekli işler halde olmasını teşvik eder. Mal ve para biriktirmeyi, malların yığılmasını nahoş biri durum olarak kabul eder. Kendisi de ticaretle iştigal eden Peygamber efendimizin bu konuda nasihatlerini biliyorsunuz.
Çerkezköy, Trakya bölgesinin en önemli sanayi ve üretim merkezi konumu gelmiş ve giderek bu konumunu güçlendirmektedir. Bölge ve ülke ekonomisine katkısını sürekli artıran Çerkezköyümüzün uzun vadede çok daha önemli bir üretim merkezi olmasını arzu ediyoruz. Bütün çabamız ve gayretimiz Çerkezköy’ü ve Trakya bölgesini daha mamur hale getirebilmektir. Çorlu Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Organize Sanayi Bölgeleri’nin inşası, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi önemli yatırımların Çerkezköy’ün sanayi üretim merkezi konumunu geliştirmeye çok büyük katkıları olduğunu da burada ifade etmek isterim.
Şükürler olsun Tekirdağ’ımızın Türkiye ihracatına katkısı da her yıl giderek artmaktadır. TÜİK verilerine göre Tekirdağ’dan 2020 yılında 1 milyar 953 milyon 947 bin dolar, 2021 yılında 2 milyar 745 milyon 656 bin dolar, 2022 yılında Temmuz ayı itibari ile 7 ayda 1 milyar 789 milyon 166 bin dolar ihracat yapılmış olduğu görülmektedir. Kalan 5 ayında da ihracatın artarak süreceğini ve geçen yılki ihracat rakamlarının üzerine çıkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’nin 1 trilyon dolar ihracat hedefine ulaşmasında Çerkezköy’ün ve Tekirdağ’ın giderek artan üretimlerinin çok ciddi katkıları vardır. Siz değerli sanayicilerimizden özellikle ihracat hedefli üretimlere yönelmenizi ve bu yöndeki katkılarınızı artırmanızı beklediğimi ifade etmek isterim. Bu konuda devletimiz her zaman olduğu gibi yanınızdadır ve sizlere her türlü desteği vermeye hazırdır." dedi.
Meclis Başkanı Şentop’un konuşmasının ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ihracatçılarına Meclis Başkanı Şentop ve Vali Yıldırım tarafından plaket taktim edildi.
Akabinde kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Daha sonra Meclis Başkanı Şentop, Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından fuar alanı gezildi.
İlginizi Çekebilir