© Bizim Tekirdağ 2021

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nden Türkiye'de Bir İlk

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan ve modernizasyonu kısa bir süre önce tamamlanan Çorlu Mezbahası’nda bir ilk gerçekleştirildi. Tavuklarda uygulanan sersemletme yöntemiyle büyükbaş hayvan kesimi yapıldı.

  2 milyon TL harcanarak tepeden tırnağa yenilenen Çorlu Mezbahası’nda gazetecilere sersemletme yöntemiyle kesim konusunda bilgiler verildi.

  Dinimizce de hayvanın hırpalanmadan, zedelenmeden kesilmesi gerekir diyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Kurban bayramında gerek sosyal medyada gerekse basında beni son derece rahatsız eden görüntüler ortaya çıktı. Buraya geldiğimiz zaman, özellikle bu mezbaha modernize edilirken Prof. Dr. Tamer Dodurka’nın önemli katkıları oldu. Bugün de bunu görmüş olduk. Büyükbaş hayvan, fazla hırpalanmadan ve çok fazla can çekişmeden ön yavaşlatmayla acı çekmeden kesilmiş oluyor. Bu da Trakya’da belki de Türkiye’de ilktir. Bunun biraz daha gelişmişini, modernini, Allah kısmet ederse temelini atacağımız Malkara’daki büyük et kombinasında göreceksiniz” dedi.

  Çorlu Mezbahası’nın sersemleterek acısız kesimi Türkiye’de ilk uygulayan mezbaha olduğunu aktaran Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka,”Acısız kesimi daha doğrusu sersemleterek acısız kesimi Türkiye’de tek uygulayan mezbahadır. Belediyemizin kuracağı diğer mezbahalarda da bu yöntemi uygulayacağız. Yöntem son derece yerine oturdu, kesiciler memnun, vatandaşlar memnun. Bizim burada uyguladığımız sistem şu. Gelen vatandaşa anlatılıyor. Burada böyle bir yöntem olduğu anlatılıyor. Arzu ederse bu yöntemi, arzu etmezse eski, o kanlı yöntemi kullanabiliyor. Neden kanlı yöntem, çünkü hayvan çırpındığı için, acı içerisinde etrafa kan saçılıyor, burada kesiciyi dahi yaralayabiliyor. Bağırtılar, gürültüler oluyor. Ama bu kesimde tam bir huzur hakim, ne çırpınan, ne bağıran bir hayvan var. Arada hiçbir fark yok. Bizim dinimizin arzu ettiği şekilde bu yöntemde de hayvan boğazı kesilip kan kaybından ölüyor. Öbür yöntemde de yine boğazı kesilerek kan kaybından ölüyor. Zaten dinin istediği de hayvanın kan kaybından ölmesi” diye konuştu.

  Buna biz diyanetten de daha evvel görüş almıştık diyen Dodurka, “Bu yöntemin dinen herhangi bir sakıncası olmadığını zaten bizlere bildirmişlerdi. Biz de gönül rahatlığı ile bu sistemi burada uyguluyoruz. Normal kesimde, sığır veya koyun fark etmez dakikalarca acı çektiği yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmış. Neticede hayvanın biz derisini kesiyoruz, boğazını kesiyoruz, nefes alıyor, akciğerine kan gidiyor, müthiş bir boğulma, refleksi yaşanıyor. Başı ayrılsa da beyin elektrosuyla hayvanın hala acı çektiği ispatlanmış. Hayvan belki, gücü kuvveti kalmadığı için bağıramıyor, hareket edemiyor biz bunu hayvan sessiz kaldı, acı çekmiyor olarak gözlemlesek bile, beyin elektrosu çekiminde bunun dakikalarca acı çektiğini görüyoruz. Tavuklar biliyorsunuz tamamen bu yöntemle kesiliyor, hiç kimse ses çıkartmıyor ve dinen bir sakıncası olmadığı da söyleniyor. Biz neden sığırlarda uygulamayalım. Günümüzde ağrısız, sersemletme yöntemleri var, biz de bunu uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

  Gıda Kontrol ve Mezbahalar Şube Müdürü Çisem Okan da mezbahada yapılan yenileme çalışmaları konusunda bilgiler vererek, “Acısız kesim uygulaması hizmetimiz vatandaşların talebi üzerine başlatılmıştır. Kesim olayında hijyen standartlarını en üst seviyeye taşımaktayız. Çorlu Mezbahası olarak insanlara kaliteli et konusunda, hijyenik, sağlıklı et konuşunda hizmet vermekteyiz. Girişten itibaren padokları düzenledik ve acısız kesim imkanı sağlayan sersemletme cihazımızı tesisimize ilave ettik. Ray sistemimizi yeniledik. Ayak, boynuz kesme  makaslarımızla beraber deri makinelerimizle, kesim ünitelerimizle mezbahamıza soğuk hava depolarımızın yenilenmesi ile büyük bir yenilik yaşattık” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER