© Bizim Tekirdağ 2021

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa Yatırım Rakamlarını Açıkladı

TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; "Kuruluş aşamasında 376 bin 692 olan abone sayısı, 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle 506 bin 274’e ulaşmıştır. İl nüfusunun yüzde 50 den fazlası su abonesidir" dedi.

TESKİ’nin yatırımları hakkında bilgiler veren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa; “Bugün itibariyle tamamlanan yatırımlarımızın sayısı 34 adettir ve yatırım bedeli KDV hariç yaklaşık 150 Milyon TL’dir. Devam eden yatırımlarımızın sayısı 22 adettir ve yatırım bedeli KDV hariç yaklaşık 230 Milyon TL’dir. TESKİ’nin projelerinin toplam yatırım bedeli KDV hariç yaklaşık 380 Milyon TL’dir.

TESKİ kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık bin 650 km altyapı imalatı yaptı. 700 km içme suyu, 850 km kanalizasyon ve 100 km yağmursuyu imalatı tamamlanmıştır.

Yaptığımız su kayıp-kaçak çalışmaları sayesinde TESKİ’nin Abone Sayısı 500 bini geçti. Kuruluş aşamasında 376 bin 692 olan abone sayısı, 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle 506 bin 274’e ulaşmıştır. İl nüfusunun yüzde 50 den fazlası su abonesidir.

TESKİ sağlıklı içme suyunda örnek ilk 3 il arasındadır. Resmi verilere göre, 2017 yılının Ocak ve Ağustos ayını kapsayan dönemde yaptığı değerlendirmeler sonucunda, TESKİ’nin abonelerine temin ettiği içme suyunun kimyasal uygunsuzluk oranını yüzde 1,50, mikrobiyolojik uygunsuzluk oranını yüzde 2,40, bakiye klor uygunsuzluk oranını yüzde 2,30 olarak ölçtü. Elde edilen değerler sonucunda kimyasal parametreler, mikrobiyolojik parametreler ve bakiye klor değerlerindeki uygunluktan dolayı Tekirdağ’ın, içme suyu kalitesinde Türkiye genelinde ilk 3 sırada yer aldığı açıklandı.

TESKİ’nin atıksu arıtma kapasitesi sürekli artıyor. TESKİ kurulduğunda yaklaşık 5.000 m3/gün olan atıksu arıtma kapasitesinin, 2017 yılsonu itibariyle 190.000 m3/gün olması planlanmaktadır. Yılsonu itibariyle bu değere ulaşıldığında, kurulduğumuz günden bu yana arıtma kapasitemizi 38 kat arttırmış olacağız. TESKİ kurulduğunda il genelinde faaliyet gösteren arıtma tesisleri neredeyse yok denecek kadar azdı. Kısa zaman içinde atıl durumda olan arıtma tesislerini revizyon edilerek faaliyete geçirdik. Hiç olmayan ve elzem ihtiyaç duyulan yerlere de yeni arıtma tesisleri yaptık. Ayrıca Devlet Su İşleri de bizim adımıza atıksu arıtma tesisleri yaptı ve en yakın zamanda bu tesislerin TESKİ’ye devredilmesi planlanmaktadır. DSİ tarafından yapılan tesislerin bedelleri uzun vadede TESKİ tarafından DSİ’ye ödenecektir.

TESKİ elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan su kesintilerinin önüne geçiyor. Bu kapsamda TESKİ; 1. ve 2. etap olmak üzere toplam 47 adet yüksek kapasiteli jeneratör alımı gerçekleştirmiştir. Bu sayede uzun süreli yaşanan elektrik kesintilerinden TESKİ tesisleri etkilenmemektedir. Buna bağlı olarak da vatandaşlarımız susuz kalmamaktadır.

Yapılan yatırımlar sonucu TESKİ su kayıp-kaçak oranı her geçen gün azalıyor. Bu kapsamda 2019 yılı için mevzuatta belirlenen azami 0 olan su kayıp-kaçak oranına ulaşmak için çalışmalara devam edilmektedir.

TESKİ olarak Trakya’da ilk defa yapılan Güneş Enerji Santrali projesini hayata geçiriyoruz. Projenin amacı Aşağısevindikli İçme Suyu Tesislerinin ihtiyacı olan elektriğin bir kısmını üretmektir. Bu sayede yılda 315.000 KWH enerji tasarrufu sağlanacaktır.

Coğrafi Bilgi Sistemlerimizi(CBS) kurduk. Tüm yer altı haritalarımızı oluşturduk. Diğer kurumlarla da koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Tüm altyapı hatlarımızın yerlerini santim santim biliyoruz. SCADA ve abone işleri de CBS ile uyumlu hale getiriliyor.

İlçe merkezlerimizde altyapı çalışmalarımız tamamlanıyor. İlgili belediyelerimiz de üstyapılarını yapmaktadır. Artık kırsal mahallelerde önemli yatırımlar yapıyoruz. Altyapı eksiği olan oldukça çok kırsal mahallemiz var. 

TESKİ olarak işimizi en iyi şekilde yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız önderliğinde Tekirdağ’ın altyapı sorunlarını çözüyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz. TESKİ büyük bir ailedir. Bin 300 personelimizle Tekirdağ’ın her köşesinde hizmet veriyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER