CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ayrı ayrı soru önergesi vererek, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı için yürütülen özensiz ve ciddiyetsiz çalışmalara işaret etti.
Bu çalışmaların tarım ve hayvancılık sektörüne büyük zarar verecek şekilde ilerlediğini belirten Aygun, “Hayvancılık ve tarım sektörü can çekişirken, hızlı tren hattı çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatın, hayvancılık için çok önemli Tekirdağ’daki Karamemet/Ergene mera sahalarına dökülmesi hem üreticimize hem üretimimize darbedir. Hızlı tren hattı projesinde; tarımsal ve hayvansal üretim dikkate alınmak zorundadır. Kaş yapayım derken göz çıkarılmamalıdır” uyarısını yaptı.
“HAFRİYAT NEDEN MERALARA DÖKÜLÜYOR?”
Aygun, 2007 yılında yatırım programına alınan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın 14 yıldır önemli bir aşama kaydetmemişken son dönemde birden bire başlayan çalışmaların da özensiz ve ciddiyetsiz bir şekilde ilerlediğini kaydetti. Kuraklık ve pandemi sürecinde önemi bir kez daha ortaya çıkan tarım ve hayvancılık sektörünün iktidar eliyle büyük yaralar aldığını vurgulayan Aygun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:
-Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı yapımında ortaya çıkan hafriyat neden Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde, tarım ve hayvancılık yapılan meralara dökülmektedir? Projenin ÇED Raporu yok mudur? Üretici kesim neden yok sayılmaktadır?
-Hafriyatın, yağmur ile birlikte tarlalara akmaya başladığı dikkate alındığında bu çevresel felaketi önlemek için ne zaman önlem alacaksınız?
-Hafriyatı sorumsuzca mera alanlarına döken yetkililerden hesap soracak mısınız?
TARIM BAKANINA: BU FELAKETİ ÖNLEYECEK MİSİNİZ?
Vekil Aygun, aynı konuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de şu sorulara yanıt vermesini talep etti:
-Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı yapımında ortaya çıkan hafriyatın Tekirdağ’ın Ergene ilçesindeki tarım ve hayvancılık yapılan meralara dökülmesini engelleyecek misiniz?
-Üretime ve üreticiye zarar veren bu duruma karşı acilen önlem alıp, Ulaştırma Bakanlığı ile temas kuracak mısınız?
-Hafriyatın, yağmur ile birlikte tarlalara akmaya başladığı dikkate alındığında bu çevresel ve tarımsal felaketi önlemek için kapsamlı bir çalışma yapacak mısınız?
Yorum Yazın