Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, kamp, karavan ve doğa turizmi sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve doğaseverleri bir araya getiren Çorlu’daki Doğada Yaşam Fuarı’nın açılışını yaptı.
Çorlu Yeni Fuar Alanı’nda gerçekleşen açılışa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta Renkly Fuarcılık sahibi Umut Güngör ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt bir konuşma yaptı.
Ardından konuşan Vali Yıldırım: “Turizm, iş istihdamı ve kazandırdığı ekonomik gelirleri ile ülkelerin gelişmesini ve kalkınmasını sağlayan sektörlerin başında yer almaktadır. Turizm, ülke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra, insanların ve toplumların birbirini tanımasında, kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında da önemli bir araçtır.
Tekirdağ, sahip olduğu tarihi - kültürel mirası, doğal güzellikleri ve değerleriyle, turizm açısından farklı renk ve tatlar arayanların talep ettiği tüm özellikleri içinde barındıran zengin bir potansiyele sahiptir. Tekirdağ, sahip olduğu tarih, kültür ve doğa turizminin yanında gastronomi değerleri ve mavi bayrak sahibi kumsalları ile turizm çeşitliliği bağlamında önemli avantajlar sunmaktadır.
Eko turizm, agro turizm, doğa turizmi, deniz turizmi, tarih ve kültür turizmi, sağlık turizmi, alışveriş turizmi, gastronomi turizmi, festival ve şenlik turizmi gibi turizm çeşitlerine sahip olan ilimizde bu yıl yazlıkçılarımızla beraber 3 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı beklemekteyiz. İlimizin 2023 yılı hedefi ise, 5 milyon turisti ağırlamaktır.
Tekirdağ Valiliği olarak turizm hedeflerimize ulaşmak amacıyla bu denli önemli coğrafi ve kültürel mirasa sahip olan ilimizin tanıtımını en iyi şekilde yapmak için birtakım etkinlikler düzenlemekteyiz. Bu kapsamda ilimizde ayçiçeği, kanola, lavanta fotosafari etkinlikleri ve daha pek çok etkinlik düzenledik.
Tekirdağ, coğrafi özellikleriyle yamaç paraşütü, doğa yürüyüşleri, yüzme, dalış, yelken sporu ve diğer deniz sporları gibi birçok doğa sporuna imkân tanımaktadır. Bununla birlikte Tekirdağ, pandeminin ardından ilginin arttığı kamp ve karavan turizmine oldukça elverişli mekanlara sahiptir.
İlimizin turizm potansiyelini artırmak için yürüttüğümüz çalışmaların birkaç tanesini burada saymak istiyorum.
-"Turizm Master Planı"nın tamamlanması ile Tekirdağ turizm yatırımcılarının cazibe merkezi olacaktır.
-Var olan yürüyüş rotalarımızın yanında Saray ilçemizde yeni yürüyüş rotası oluşturmaktayız. Yürüyüş rotamızın bitmesiyle yerli ve yabancı doğa yürüyüşçüleri ilimize akın edeceklerdir.
-Yeni oluşturulma çalışmaları devam eden mesire alanları ile başta Çamlıkoy olmak üzere tabiat parklarındaki yeniden düzenleme çalışmaları, doğa turizmine katkı sunacaktır.
-Saray ilçemizdeki mağaraların turizme kazandırılması çalışmaları devam etmektedir.
-Saray ilçemizin Güngörmez Mahallesi’nde Laladere Mesire Alanı, piknik alanı geniş sahası, ağaç masa ve sandalyeler sahil olmak üzere oturma yerleri, çocuk parkı, futbol ve voleybol spor sahaları, yeme ve içme tesisleriyle tam anlamıyla bir günübirlik kullanım alanı şeklinde düzenlenmiştir.
-Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıllarda çok sayıda ürüne, coğrafi işaret aldık. Gastronomi turizmine altyapı oluşturacak "Coğrafi İşaretli Ürünler"i arttırma çalışmaları paydaşlarımızla devam etmektedir.
-Başta Perinthos Bazilikası olmak üzere tarih ve kültür rotalarının hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelmiştir.
Turizm alanında yaptığımız çalışmalarla, Tekirdağ’a gelen yerli-yabancı turist sayısını ve turizmden elde edilen geliri artırarak, turizm pazarında Tekirdağ’ın daha iyi yerlere gelmesini, turizmden daha çok pay almasını sağlama gayreti içerisindeyiz.
Bu anlamda Doğada Yaşam Fuarı’nın ilimizde düzenlenmesi, doğa turizmi potansiyelimizi daha da artıracaktır.
Bu vesileyle, sektörde faaliyet gösteren firmalar ve doğaseverleri bir araya getiren Doğada Yaşam Fuarı’nın ilimize, bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen Kültür ve Turizm Müdürümüz Ahmet Hacıoğlu’na, Renkly Fuarcılık firması sahibi Umut Güngör’e ve Renkly Fuarcılık Müdürü Önder Harbili’ye ve diğer yetkililere teşekkürü borç biliyorum. İlimize teşrif ederek bu programa katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Ahmet Misbah Demircan’a şükranlarımı sunuyorum. ” dedi.
Ardından konuşan Bakan Yardımcısı Demircan: Türkiye'de turizm sektörünün 20 yıl önce sadece 'deniz, kum, güneş' olduğunu, şimdi ise bunların yanı sıra kültür ve tarih turizmini de ön plana çıkardıklarını belirten Bakan Yardımcısı Demircan, şunları söyledi:
"Turizmde de sonuçta biz ülkemizi nasıl tanıtıyoruz. 1; tarihi mirasımızla. 2; gastronomimizle. 3; doğamızla. Yani turizm de 2 türlü malumunuz. 1; dinlence için gelen turistler. 2; bir kültür için gelen turistler. Türkiye'ye gelen her 2 turistten 1'i eğer dinlenmeye geliyorsa diğer biri de mutlaka tarihimizi, mekanlarımızı ve kültürümüzü tanımaya geliyor. Dolayısıyla buradaki strateji de çok doğru, bizim de hayata bakışımız budur. Yani Türkiye'ye gelen her 100 turistten 40 tanesinin Antalya'ya, 10 tanesinin Ege bölgelerine ama her 100 turistten 40'ının İstanbul'un kültürünü görmeye diğer 10'unun da diğer vilayetlerimizdeki tarihi mekanlarımızı görmeye geldiğini biliyoruz. Bundan 20 yıl evvel turizm Türkiye'de daha 'deniz, kum, güneş' endeksliydi. O da çok gelişti ama yanda tarihi mekanlarımızın ivmesi de çok gelişti. Mardin'e gitmek isteyenler, Diyarbakır'a gitmek isteyenler, Urfa'ya gitmek isteyenler, Gaziantep'e gitmek isteyenler, Trabzon'a gitmek isteyenler buradan baktığımızda işin içerisinde kültür, sanat, tarih, doğa olduğunu görüyoruz." dedi.
Bakan Yardımcısı Demircan’ın konuşmasının ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.
Ardından Bakan Yardımcısı Demircan ve Vali Yıldırım’a, Joyce Teknoloji firması mühendisleri tarafından yapılan 8*8, amfibik, hibrit, insanlı insansız suda gidebilme özellikleri bulunan “kar aslanı” adlı araç tanıtıldı.
Ayrıca Joyce Teknoloji firması mühendisleri tarafından yapılan tamamıyla su altında çalışabilen yüksek verimli elektrik motoru da tanıtıldı.
Ardından Bakan Yardımcısı Demircan ve Vali Yıldırım stantları gezerek karavan ve kamp malzemeleri hakkında firma sahiplerinden bilgi aldı.
Bu sene ilk defa düzenlenecek olan fuar, 16-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
Yorum Yazın