CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, İstanbul ve Trakya’nın en önemli orman alanı olan kuzey ormanlarını TBMM gündemine taşıdı.
CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırması önergesinde kuzey ormanlarında yaşanan tahribatı gündeme getirdi. CHP’li Yüceer İğneada VE Kuzey Ormanlarının koruma kapsamına alınmasını ve Kuzey Ormanlarında yaşanan tahribatın araştırılmasını istedi.
Önergesinde Yüceer, son 17 yılda ormanlarının adeta yağmalandığını vurgulayarak İstanbul ve Trakya için yaşamsal öneme sahip olan Kuzey Ormanları’nın paramparça edildiğini belirtti. Yüceer, “ İstanbul Havalimanı, 3. köprü gibi projeler İstanbul ve Trakya için yaşamsal öneme sahip Kuzey Ormanlarını tahrip etmiş, bölgenin flora ve faunasına geri dönüşü çok zor olan yaralar açmıştır. Havalimanı inşa alanı üzerinde yer alan sulak alanlar yok edilmiştir. Bu alanların tahrip edilmesi habitatın yok olmasına sebep olmuştur.” dedi.
Kuzey Ormanlarında yapılaşma ve tahribatın devam ettiğinin altını çizen Yüceer, bu alanlara yapılan büyük projelerin yanın ufak çaplı projelerin de orman varlığına zarar verdiğini ifade etti. Yüceer önergesinde, “Kuzey Ormanları bu projelerin yanı sıra ufak çaplı diğer projelerle de yok edilmektedir. Bunların başında taş ocakları gelmektedir. Kuzey Marmara otoyolu için her geçen gün yeni bir taş ve mıcır ocağı açılmaktadır. Açılan bu taş ocakları ekosisteme zarar vermektedir ve canlı varlığı yok olmaktadır.” dedi.
İSTANBUL VE TRAKYA’NIN AKCİĞERLERİ PARÇALANDI
Yüceer önergesinde, Kuzey Ormanlarının İstanbul ve Trakya’da yaklaşık 20 milyon insana nefes ve yaşam kaynağı olduğunu ve bu kaynağın ranta kurban verilmemesi gerektiği belirtti. Yüceer, “Ülkemizin yaklaşık 20 milyonluk bir nüfusuna yaşam kaynağı olan eşsiz bir tabiata sahip olan Kuzey Ormanları, 17 yıldır uygulanan rant politikaları sebebiyle tehlike altına girmiştir. İstanbul’u kuzeye doğru genişleten bu projeler sadece yaban hayatını tehlikeye sokmayacak, bunun yanı sıra gelecekte İstanbul ve Trakya için temel yaşamsal sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır.” dedi.
İktidarın 17 yıldır rant politikası izlediğinin altını çizen Yüceer, bu rant anlayışının Trakya’nın özel alanlarından biri olan İğneada’yı da tehdit ettiğini ifade etti. İğneada’da bulunan longoz ormanı üzerinde inşa edilmek istenen çeşitli projelerin basına yansıdığını vurgulayan Yüceer, “Dünyanın en büyük 3. Longoz ormanı olan İğneada Longoz Ormanları üzerinde düşünülen çeşitli projeler zaman zaman basına yansımakta ve endişeye sebep olmaktadır.” dedi
KAÇ MİLYON AĞAÇ KESİLDİ?
Önergesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de gündeme getiren Yüceer bu köprü için ne kadar ağaç kesildiğinin net olmadığını söyledi. Yüceer, “3. Köprü’nün bağlantı yolları ÇED süreci göz ardı edilerek binlerce ağacın kesilmesine sebep olmuştur. Ayrıca bu yollar ile kentin kuzeyi yapılaşmaya açılmıştır. Dönemin Orman Bakanı proje için 2.5 milyon ağacın kesileceğini ifade etmişse de geçtiğimiz günlerde kesilen ağaç sayısının 13 milyon civarında olduğu basına yansımıştır.” dedi.
İstanbul Havalimanı’nın göçmen kuşların göç yolları üzerine inşa edildiğini belirten Yüceer aynı zamanda yağışlarda afet riski bulunduğunun altını çizdi. Yüceer, “İstanbul Havalimanı’nın sulak alanların üzerine yapılması yaban hayatına ağır zararlar vermiştir. Yaban kuşlarının göç yollarına uygulanan proje milyonlarca göçmen kuşun ölmesine sebep olmaktadır. Bununla birlikte sulak alanların üzerine projenin uygulanmış olması yoğun bir yağışın afete dönüşmesine sebep olacaktır. Keza Havalimanı açıldıktan kısa bir süre sonra yağışlarda su altında kalmıştır.” dedi.
KUZEY ORMANLARI BİR HATAYI DAHA KALDIRAMAZ
İstanbul ve Trakya’nın akciğerleri olan Kuzey Ormanlarına yapılan projelerin İstanbul’un kuzeye doğru büyümesine sebep olduğunu belirten Yüceer, Kuzey Ormanlarının bir anlamda imara açılmasını sağlayan bu projelerin Kuzey Ormanlarına geri dönüşü çok zor olan zararlar verdiğinin altını çizdi. İzmit’ten Trakya’nın en ucuna kadar orman alanlarının tahrip edildiğini vurgulayan Yüceer, “Kuzey Ormanlarının bir rant ve imar alanı olarak görülmesi 17 yıldır iktidarın doğaya, çevreye ve geleceğe nasıl bir yaklaşım sergilediklerini gözler önüne sermektedir. Kuzey Ormanlarında Kocaeli’nden başlayan tahribat Trakya’ya kadar uzanmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu için Orman alanı sayısı onlarla ifade edilecek kadar artan taş ocaklarıyla dolmuştur. Son günlerde Ballıkayalar- Kandıra mevkiinde açılacak taş ocağı kamuoyuna yansımıştır. Keza Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Güngörmez Köyü çevresindeki ormanlık alana açılan mıcır ocağı, ağaç ve doğa katliamına neden olmaktadır.” dedi.
Yüceer önergesinde Kuzey Ormanlarında ve onun etkileneceği alanlarda açılan taş ocaklarının kapatılmasını istedi. Yüceer, “Kuzey Ormanlarını geri dönülmeyecek şekilde tahrip eden projelerden vazgeçilmelidir. Kuzey ormanları artık başka bir tahribatı kaldıracak durumda değildir. Kuzey ormanlarına açılan taş ocakları derhal kapatılmalıdır. Kuzey Ormanları ve İğneada koruma alanı ilan edilmelidir. Kuzey ormanlarında yaşanan tahribatın giderilmesi geleceğimize karşı olan borcumuzdur.” dedi.
Yüceer önergesiyle Kuzey ormanlarında yaşanan tahribatın tespiti ve İğneada Longoz ormanlarının korunması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Yorum Yazın