19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafından düzenlenen 'Atatürk, Gençlik ve Spor' Söyleşisi çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Zoom platformu üzerinden yaklaşık 300 kişinin yoğun ilgi ve katılımıyla gerçekleşen programın Moderatörlüğünü BESYO Müdürü Prof. Dr. İlker Özmutlu üstlendi. Prof. Dr. Özmutlu açış konuşmasında “Milli mücadelemiz ve bağımsızlığımızın sembolü olan bu güzel bayramı bir arada kutlamak ve Atatürk’ün gençliğe verdiği önemi daha iyi anlayabilmek adına düzenlediğimiz bu programda sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz” sözlerine yer verdi.
Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, tüm katılımcıların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Milli Mücadelenin 102. Yılını kutlayarak, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran ve minnetle andı. Konuşmacılara da katkılarından dolayı teşekkür eden Rektör ŞAHİN, gençlerimizin, Cumhuriyetimizin ilelebet devam etmesi için tüm gücüyle çalışacaklarına inandığını ifade etti. Rektör Şahin son olarak “Bizler de birer bilim insanı olarak bunun için kendi çalışmalarımıza devam edeceğiz; çabamızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı açış konuşması için söz aldı. Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, konuşmacılara katkıları için teşekkürlerini iletti ve tüm katılımcıların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.
Söyleşinin ilk konuşmacısı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tekin oldu. Prof. Dr. Tekin, Atatürk’ün gençlik ve spor politikalarının konu alındığı bir sunum gerçekleştirdi ve “Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü ile birlikte yeni ve genç Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunda en büyük paya ve sorumluluğa sahip olan ve bu yolda askeri, politik, ekonomik ve sosyal alanlarda savaşlar veren Atatürk, spor alanında da kalıcı uygulamalar yapmıştır” dedi. Prof. Dr. Murat Tekin ayrıca Atatürk’ün “Fikir terbiyesinde olduğu kadar, beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kuvvetli bir kuşak yetiştirmek ana siyasetimizin dileğidir” dediğini aktardı.
Söyleşinin ikinci konuşmacısı Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yıldıran ise tarihsel süreçte 19 Mayıs Bayramlarını anlattı. Prof. Dr. Yıldıran, bu sürecin Osmanlı dönemindeki İdman Bayramlarına dek gittiğini söyledi. 19 Mayıs’ın Resmi Bayram statüsü kazanmasının ise Atatürk’ün ölümünden sonra gerçekleştiğini anlatan Prof. Dr. İbrahim Yıldıran, Atatürk’ün Samsun’a çıkışına dair şenlik ve kutlamaların da bu tarihe kadar Samsun ile sınırlı olarak yerel nitelikli kaldığını; ancak bu yasal değişiklikten sonra her yıl mayıs aylarında farklı adlar altında yapılmakta olan sportif etkinlikler ile birleştirilerek ulusal çapta kutlamalara dönüştüğünü ifade etti ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’in bu yılki 19 Mayıs mesajına atıfta bulunarak “İstiklal Savaşı’nın ebedi hatırlatıcısı ‘19 Mayıs’ tarihidir” dedi. Prof. Dr. İbrahim Yıldıran konuşmasında son olarak Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sinde istiklali ve istikbali gençliğe emanet ettiğini vurguladı.
Yorum Yazın