Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediyesi ve Kapaklı Kent Konseyi’nin düzenlediği Kapaklı ve Çerkezköy’de Termik Santrale Hayır Mitingine katıldı.
Kapaklı Meydanı’nda düzenlenen mitinge, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz, “500 bin ağaç kesilecek, kanser vakaları artacak ve bu bölge sanayi bölgesi. Hava zaten kirleniyor. Asit yağmurları yağmaya başladığında, adres sormadan herkesin başına yağacak” dedi.
Çerkezköy Eski Belediye Başkanı Mehmet Uz’un ardından Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Av. Gülşen Tufan, çevre davalarının hukuksal mücadele süreci hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Greenpeace ve Çerkezköy Belediyesi’nin hazırladıkları Termik Santrali anlatan iki ayrı film izlendi.
Film sonrasında konuşmasını yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Taşımıza, topraklarımıza, suyumuza ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için buradayız. Yatağan olmamak için buradayız, çocuklarımızın ciğerlerine, geleceğimize kömür dolmaması için buradayız. Bu topraklarda, bu coğrafyada dört organize sanayi bölgesi ve Beşyüze yakın fabrika var. Çerkezköy ve Kapaklı ’da yeterince hava kirliği var, bu işletmelerin havamızı ve çevremizi kirletmesine karşıyız. 260 bin nüfusun burnunun dibine, bahçesine bir kömürlü termik santral yapılma hedefi var. Hem de tam da sırtını fabrikalara dayayan Pınarca bölgesine. Biz bunu bir yıl evvel Çerkezköy ve Silivri sınırına konan bu termik santrali, bir yıl önce başlattığımız hukuk mücadelesinde Danıştay kararıyla püskürttük. Burada yapılacak bu termik santralde kullanılacak kömürün tamamını buradan çıkartacaklar ve suyumuzun tamamını kirletecekleler. Aynı anda çıkarttıkları kömürü bizim suyumuzla yıkayacaklar ve aynı zamanda toprağımızı da kirletecekler. Termik Santrallerin etki alanları 25 kilometre, bizim mesafemiz ise Pınarca’ya 1200 metre, Kapaklı ’ya 2500 metre, Çerkezköy’e 2000 metre bulunmakta. Şimdi burnumuzun dibine sadece kömürlü termik santral yapmıyoruz.
Termik Santral sahalarının bölgemize, toprağımıza, suyumuza ve çocuklarımıza vereceği zararları görmek için termik santral sahasının alanını gittik, yerinde inceledik ve gördük ki, 1000 dönümlük alanda kömür stoklamışlar. Bakın daha santral çalışmaya başlamadan bu stoklanan alanın etrafındaki üç köyü ziyaret ettik ve sadece stoklanan kömürün tozu yatağanın çepeçevre olan tüm köylerini yerle bir etmiş durumda. Bu santralin faydaları varmış gibi reklamları yapılmakta. Bizim aklımızla dalga geçilmesin. Biz körü körüne hiçbir şeye karşı değiliz. Çünkü bu işin siyaseti yok, partisi yok. Israrla ve şiddetle bu meseleleri siyaset malzemesi haline getirmeye çalışanların tamamını kınıyorum” dedi.
Daha sonra konuşmasını yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Bu işin partisi olması olmaz. Bu işin inanı olmaz, bu işin güveneni olmaz. Ya var olacaksın, ya yok olacaksın. O yüzden var olmak istiyorsan, bu meydanlarda olacaksın. Eğer sen çocuklarını, geleceğini düşünmüyorsan, geleceğinin teminatını almıyorsan bu iş olmaz. Biz burada ne yapıyoruz; Trakya’mızın ve Türkiye’mizin geleciğini tartışıyoruz. Bölgemizde yapılması planlan termik santral, 10 kilometrelik yeşil alanı tahrip edecek. Bölgemizin havası değişecek, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek, suyumuzu kirlenecek, kanser vakaları artacak ve erken ölümlere yol açacaktır.
Dünyada birçok ülke kömürlü termik santrallerden vazgeçmeye başladı. Avusturya, Hindistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya bütün kömürlü termik santrallerini kapatmaya başladı ve 2030 yılına kadar kömürlü termik santrallerden vazgeçeceklerini açıkladılar. Bütün Avrupa ve dünya ülkeleri, kömürlü termik santrallerden vazgeçerken, biz neden halen kömürlü termik santrallerde ısrar ediyoruz.
Türkiye, ihtiyacı olan enerjinin tamamını güneşten elde edebilecek potansiyele sahip bir ülke. Eğer gerekli adımlar atılırsa, Türkiye enerji dönüşümünde öncü bir ülke olarak tüm dünyaya örnek olacaktır. Biz yerli ve temiz kaynak arıyorsak, yerin altına değil, üstüne bakmalıyız. Türkiye’nin sağlığını korumak, ekonomi ve enerji bağımsızlığını sağlamak için bir an önce temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor.
Çocuklarımızın geleceğini çalmamak, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmemek için Termik Santrale Hayır diyorum” dedi.
Miting, termik santrale karşı yapılan gösterilerin ardından sona erdi.
Yorum Yazın