TÜİK’in 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ndan ‘ekonomik durumun vatandaşlar üzerinde etkisini’ gösteren tabloyu çıkardığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, araştırma sonuçlarına karartma uygulandığını öne sürdü.
Ekonominin yüzde 7 büyümesinin beklendiği 2017 yılında, vatandaşın mutlu ve umutlu olma düzeylerindeki düşüşe dikkat çeken CHP’li Öztrak, “Ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisini ölçmeye dönük sorular 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırmasında sorulmadıysa, ekonominin yüzde 7 büyüdüğü bir yılda, ekonomik etkiyi ölçmekten neden vazgeçilmiştir?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesiyle, TÜİK’in 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ndan “Ekonomik Gelişmelerin Etkisi” verisinin çıkarılmasını TBMM gündemine taşıdı.
Vatandaşın umudu 8 yılın en düşük seviyesinde
Öztrak’ın soru önergesinde yer alan bilgilere göre TÜİK’in 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda vatandaşların “mutluluk” ve “umutlu olma” oranlarında önemli düşüşler görüldü. Gelecek için umutlu olanların oranı 2010’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Ekonomik duruma karartma
TÜİK, 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda dikkat çeken bir de değişiklik yaptı. Buna göre geçtiğimiz yıllarda araştırmayla birlikte yayımlanan ve vatandaşlara hayat pahalılığı, borçlar, gelir, işsizlik, ev ve araba sahibi olma durumuyla ilgili sorulan sorular ile yanıtların yer aldığı tablo, bu yıl yayımlanmadı. Türkiye’nin yüzde 7 büyümesinin beklendiği bir dönemde vatandaşın mutlu ve umutlu olma oranlarının gerilemesinin, aynı dönemde ekonomik durumla ilgili verilerin araştırmadan çıkarılmasının izaha muhtaç olduğunu ifade eden Öztrak, Bakan Elvan’a şu soruları yöneltti:
Ekonomik etkiyi ölçmekten vaz mı geçtiniz?
“Ekonominin yüzde 7 büyüdüğü söylenen 2017’de, vatandaşlarımızın mutluluk ve umudu neden gerilemektedir? Bu çelişkiyi nasıl izah ediyorsunuz? TÜİK’in farklı verileri arasındaki tutarsızlıklar özellikle son yıllarda artmıştır. Bu uluslararası kuruluşların da dikkatini çekmektedir. TÜİK’in veri kalitesini artırmak amacıyla farklı verileri kullanarak çapraz kontrolleri yapan ve veri kalitesini artıracak önlemler geliştiren bir birim kurmayı düşünüyor musunuz? ‘Ekonomik gelişmelerin bireyler üzerindeki etkisini ölçmeye dönük sorular’ 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırmasında sorulmuş mudur? Bireyler üzerinde ekonomik etkiyi ölçmeye dönük sorular 2017 araştırmasında sorulmadıysa, ekonominin yüzde 7 büyüdüğü bir yılda, ekonomik etkiyi ölçmekten neden vazgeçilmiştir? Bu sorular sorulduysa, cevaplar raporlanıp neden kamuoyuyla paylaşılmamıştır?”
Yorum Yazın