Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Türkiye’nin En Meşhur Bozası 'Velimeşe Bozası'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden birisi olan boza, Tekirdağ’ın Velimeşe Mahallesi’nden Türkiye’ye nam yaptı.
Özgür Köker 2

Klasik bozanın haricinde artık 29 çeşit farklı boza üretiliyor. Sanayi kentinin yanında Velimeşe “Boza Diyarı Velimeşe” olarak anılıyor. Tekirdağ’ın köftesi Velimeşe’nin bozası, Sanayi kentiyle ünlü Tekirdağ’da boza Velimeşe’de damakları lezzetlendirmeye devam ediyor.

Tekirdağ köftesiyle Velimeşe bozasıyla anılıyor. Velimeşe boza diyarında bugünlerde soğuk kış aylarının en önemli içeceklerinden birisi de boza. Tekirdağ köftesiyle meşhur olduğu kadar Velimeşe Mahallesi’de bozasıyla meşhur. Sanayi kenti Velimeşe aynı zamanda Boza diyarı Velimeşe olarak anılıyor.

Mısır ve darı irmiğinin bir araya gelmesiyle hazırlanan bozanın üretim aşamasında çelik kazanlar kullanılıyor.Velimeşe’nin meşhur bozası mısırla darının birleşmesiyle bir araya geliyor. Ve onun ardından sofraları süslüyor.

5 Kuşaktır Bozacılık Yapıyorlar

Bozacı Mehmet Bozdağ; “Geleneksel Velimeşe bozası yapanlardan biriyim. Yaklaşık 5. Kuşaktır bu işi devam ettiriyoruz. Velimeşe bozasının yapım aşamasında darı irmiği ile mısır unu kullanılarak hammaddeyi alıp kendi değirmenimizde kendimiz çekiyoruz. Kaynar suya darı irmiği ile mısır unu karışımını ilave ederek pişmeye bırakıyoruz. Bir süre piştikten sonra hamur haline gelen ürünümüzü soğumaya bırakıp daha sonra presleme makinesinden bozayı süzerek, süzgeçten geçirip ham boza halini alıp paslanmaz çeliklerde fermantasyona bırakıyoruz. Daha sonra belirli bir süre geçtikten sonra içine şeker kattığımız bozayı halkımızın beğenisine sunuyoruz” dedi.

Kendi değirmenlerinde çektikleri Mısır ve darı irmiği ile üretimi yapılan boza, çeşmelerden şişelere akıyor, tezgahlara ve ardından da sofralara geliyor.

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği boza, tarçın ve leblebi ile servis ediliyor.

Boza içmeye gelen İzel Öngören ise; “Velimeşe bozasını severek içiyoruz. Kış aylarında en sevdiğimiz içeceklerden birisidir” dedi.

Artık 29 Farklı Çeşit Boza Var

Bozanın tarihçesini ve geliştirdikleri 29 farklı boza çeşidini anlatan Bozacı Mehmet Bozdağ; “Velimeşe bozası 93 harbinden beri 100 yılı aşkın süredir meşhur bir Velimeşe içeceğidir. Meşhur olmasının nedenlerinden bir tanesi Bulgaristan’ın Veliko Tırnova bölgesinden gelen atalarımızın yapmış olduğu bir ürün. Velimeşe bozasını meşhur eden Topal Hafız olarak bilinen Adem Usta’dır. Daha sonra onun çırağı Kamil Bozdağ ile birlikte Önder Bozdağ ve bendeniz Mehmet Bozdağ’a geçmiş bulunmaktadır. Biz yıllardan beri devam eden Velimeşe bozamızı geleneksel halden çıkarmak için inovasyona uyarak çeşitlendirdik. Bugün tam 30 çeşit boza yapıyoruz. Çikolatalı, çilekli, damla sakızlı, kayısılı, şeftalili gibi ürünlerimiz de mevcut. Hatta bunun için de online satış sitesi kurduk. Bu sayede Velimeşe’den Türkiye’nin dört bir yanına boza gidiyor. Şırnak’tan tutun İstanbul, Ankara, Artvin’e kadar bozalarımızın gittiği oluyor. Bu sayede de Türkiye’deki insanları, Velimeşe bozasını bir nebze bile olsa duyan insanları evinde kapısına kadar bozamızı götürerek bu geleneksel lezzetin tadına bakmasını sağlıyoruz.

En çok sevilen, istenen tür konusunda, geleneksel bozamız biraz yaşlı kalmış durumda. Genelde gençler yeniliklere açık olduğu için, kız çocukları çilekli veya frambuazlı, erkek çocukları da genelde çikolatalı ürünleri tercih ediyor. Amacımız çikolatayla ya da diğer yan ürünlerle bozamızı sevdirmek. Böylelikle yavaş yavaş bozamızı geleneksel halden inovatif hale getirerek günümüz jenerasyonuna bozamızı ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Artık klasik bozanın yanı sıra meyveli bozalarda üretiliyor. Çilekli, kivili, çikolatalı, vaniyalı gibi 29 çeşit farklı lezzet gençlerin beğenesine sunuluyor.

Klasik Velimeşe bozası, artık bozanın haricinde meyveli aromalarıyla da dikkat çekiyor. Mesela turunç aromalı, kivi aromalı ve yaban mersini aromalı.

Meşhur Velimeşe bozası, klasik bozanın haricinde artık 29 çeşit meyveli tadıyla dikkat çekiyor. Turunçtan kiviye, Karpuzdan yaban mersinine kadar 29 çeşit boza artık damakları tatlandırıyor.

130 Yıllık Bir Gelenek Boza

Adına festival düzenlenen bozası ile ünlü Velimeşe’yi de sınırlarında barından Ergene’nin belediye başkanı Rasim Yüksel ise, “130 yıllık bir gelenek, görenek boza. Boza kış içeceği. Protein, sindirim sistemine iyi gelen bir içecek türü. Bozayı biz daha önce Velimeşe döneminde festivalleştirdik. Bu sene de 10. Boza Festivali’ni yapmış olduk. Bu gelenek, görenek bölgemizde Ergene ilçemizde, Velimeşe Mahallemizde devam edecek. Bizler, bozayı tanıtma adına birçok girişimlerimiz oldu. Trakya’dan bozamızı içmeye gelen misafirlerimiz, vatandaşlarımız var. Tabii artık boza kabuğuna sığmıyor. Türkiye’ye de tanıtımı başladı. Teknoloji var. Kargo sayesinde arkadaşlarımız bir çok yere, diğer illere de gönderiyorlar. Boza bizim milli içeceğimiz oldu artık Trakya’nın. Bize soruyorlar, bu kadar enerji nereden geliyor diye, bozadan geliyor” şeklinde konuştu.

Bozayı tarçınla içmenin keyfi ayrı leblebi ile içmenin keyfi ayrı. Soğuk kış günlerinde boza içmek için Boza diyarı Velimeşe’ye uğramanızda fayda var. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Milletvekili Aygun: Aselsan’da Beyin Göçü Durdurulacak mı?Önceki Haber

Milletvekili Aygun: Aselsan’da Beyin Göç...

AK Parti aday göstermeyince DSP’den aday olduSonraki Haber

AK Parti aday göstermeyince DSP’den aday...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar