Özgür Köker 1
Tekirdağ
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Onur Orhan - Açık Diyafram

Onur Orhan - Açık Diyafram

Mail: nahroruno@yahoo.com

Aynalı mı, Aynasız mı?

AYNALI MI, AYNASIZ MI?

Yolumuza telefonla çekim yaparak mı, yoksa fotoğraf makinesi ile mi devam edeceğimize karar verdiğimizi düşünüyorum.

Fotoğraf makinesi ile devam edeceklerden fotoğraf makinesi olmayıp alacaklara ya da değiştirecek olanlara aynalı ve aynasız fotoğraf makineleri arasındaki farklardan bahsedelim bu yazımızda. Elimden geldiğince teknik detaylara girmeden anlatmaya çalışacağım. Ve bu ve bundan sonraki yazılarımızda yazımızın son kısmında küçük sözlükler paylaşacağım sizlerle. Öğrenirken bazı teknik kelimeleri de öğrenelim istedim.

Aynalı fotoğraf makinaları, adından da anlaşılacağı üzere içinde ayna sistemi barındıran fotoğraf makineleridir. Lens(objektif)ten giren ışınlar(ya da görüntü) sensörün önünde bulunan 45 derecelik aynadan yansıyarak vizöre ulaşır. Tabi burada doğrudan vizöre ulaşmaz görüntü. Aynadan sonra penta prizma dediğimiz beşgen prizmadaki yansımalardan sonra vizöre ulaşır. Bu arada aynalı fotoğraf makinelerinin vizörüne OPTİK VİZÖR denir. Deklanşöre tam olarak bastığımızda ayna kalkar, vizörde görüntü kaybolur, perde açılır, ışık(görüntü) sensöre düşer ve fotoğraf oluşur. Belirlenen perde hızı süresinde ayna havada kalır ve perde açık kalır. Bu süre bittiğinde ayna yine eski pozisyonuna geri döner.

Aynasız fotoğraf makinelerinde adından da anlaşılacağı üzere ayna mekanizması, dolayısıyla penta prizma da bulunmaz. Işık(görüntü) doğrudan sensörlere ulaşır ve vizörde de canlı bir görüntü değil, dijital bir görüntü oluşur. Bu vizöre de DİJİTAL VİZÖR diyoruz. Çünkü vizörün olduğu yerde de arkadaki ekranda görebildiğiniz her şeyi görebildiğiniz küçük bir ekran var. Geriye kalan her işlem aynıdır diyebiliriz.

Her şey aynı ise neden bu aynalı, aynasız tantanası diye düşünebilirsiniz… Evet sonuç olarak ikisi de fotoğraf çekiyor. Mantık aynı fakat elbette ikisi arasında farklar mevcut. Öncelikle aşağıdaki görselleri inceleyelim ve farkları sıralayalım.

 

AYNALI

AYNASIZ

Ayna Mekanizması

Var

Yok

Perde Mekanizması

Var

Var

Vizör

Optik

Optik vizörde az önce de bahsettiğimiz gibi aynadan yansıyan gerçek görüntüyü görürüz. Deklanşöre bastığımızda vizör kararır ve çekim bitene kadar bir şey görünmez.

Dijital

Elektronik vizör aslında küçük bir ekran. Makinenin arkasında bulunan ekranda görebildiğiniz her şeyi oradan da görüyorsunuz. Mesela fotoğraf çektiğinizde makineyi indirip arka ekrana bakmanıza gerek yok, çünkü dijital vizörde çektiğiniz fotoğrafı görebiliyorsunuz. Hatta vizörden bakarak menü de bile gezebilirsiniz. Aynı zamanda  manuel netleme yaparken otomatik olarak nesneye yaklaşarak ve net alanları boyayarak daha iyi bir netleme yapmamızı da sağlar. 

Ekran

Var

Var

Lens Değiştirme

Evet

Evet

Gövde

Aynasıza göre daha büyük

Görselde de gördüğünüz gibi ayna ve beşgen prizmadan dolayı gövde daha büyük.

Aynalıya göre daha küçük

Görselde de gördüğünüz gibi ayna ve beşgen prizma olmadığından gövde daha küçük

Ağırlık

Daha ağır

Yukarıdaki özellikten dolayı daha ağır gövdeye sahip

Daha hafif

Yukarıdaki özellikten dolayı daha hafif bir gövdeye sahip

Ne kadar fark olabilir demeyin. Evet, o farklar gramlarla ifade ediliyor ama çok şey fark ediyor.

Sensör

Her ikisinde de aynı sensörler kullanıyor.

Sensörlerdeki fark markaların ürettiği modellere göre farklılık gösterir. Ama Full-frame dediğimiz makinaların sensörleri aynıdır. Aynı şekilde croplu dediğimiz makinaların da sensörleri aynıdır.

Lens Çeşitliliği

Daha çok

Yıllardır kullanılan bir teknoloji olduğundan markaların kendi lensleri dışında, diğer lens markalarının da çıkardığı lenslerle birlikte daha lens seçeneği mevcuttur.

Daha az

Aynalı makinelere kıyasla daha yeni bir teknoloji olduğundan lens seçenekleri daha azdır. Hatta kendi markaları haricinde diğer lens firmaları daha yeni yeni üretmeye başladı.

Keskinlik

Aynasız makinalar daha keskin

Aynasız makinaların flanş mesafesi daha kısa olduğundan daha keskin görüntüler elde edilir. Ama bu bizim gözlerimizle ayırt edebileceğimizden daha az bir farktır diyebiliriz. Aynı zamanda kullanılan objektiflerin de keskinliği belirleyici asıl faktör olduğunu unutmayalım.

Seri Çekim

Daha yavaş

Her fotoğraf çekiminde ayna mekanizmasının açılıp kapanmasından dolayı daha yavaş

Daha hızlı

Ayna mekanizması olmadığından daha hızlı. Ama itiraf etmek gerekir ki, aradaki fark fazla değil.

Video Çekim

Aynasız makinalar burada daha iyi

Bu özellik elbette videoyu ne için çektiğinize göre değişir.

Kendinize hobi amaçlı çekimler yapacaksanız aynalılar fazlasıyla işinizi görür. Ama profesyonel çekimler yapacaksanız, aynasızlar bir tık önde diyebiliriz.

Batarya

Ortalama 900 fotoğraf

Ortalama 300 fotoğraf

Gövdenin küçük olması dolayısıyla pilin de küçük olması, pili harcayan özelliklerin fazla olması sebepleri ile bir pil ile daha az fotoğraf çekiliyor. Fakat gün geçtikçe yeni modellerde bunu da çözmeye başladılar.

Fiyat

Aynasızlar biraz daha pahalı

Aslında artık her bütçeye uygun fotoğraf makineları bulunuyor. Ama dediğim gibi aynasızlar ve hatta lensleri de biraz daha pahalı.

 

Elimden geldiğince teknik detaylara girmeden aynalı ve aynasız fotoğraf makinalarının ne olduğunu ve aralarındaki farkları sizlere aktarmaya çalıştım. Karar vermenize yardımcı olabilmişimdir umarım. Ama tabi ki fotoğraf makinelerini seçmek zor iştir. Ve bu böyle bir yazıyla olacak şey değil. Dolayısıyla önümüzdeki yazılarımızda da nasıl fotoğraf makinesi seçilir anlatmaya çalışacağım.

Gelelim bugün kullandığımız kelimelere:

FLANŞ MESAFESİ : Lensin en arkasındaki optik malzemesi ile sensör arasındaki mesafe.

SENSÖR : Eskiden kullanılan filmlerin yerlerini alan elektronik görüntü algılayıcılar.

VİZÖR : Fotoğraf makinelerinde konuyu kadrajlamaya (çerçevelemeye) yarayan düzenek, bakaç, viewfinder system.

Görüşmek dileğiyle…

Onur ORHAN

https://www.instagram.com/nahroruno/

https://www.facebook.com/runonahro/

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar