Aynalı ve aynasız makineler arasındaki farkları öğrendikten sonra bütçenize göre makinelere göz gezdirdiğinizi düşünüyorum. Burada marka belirtmeden (en azından şimdilik) kroplu ve full-frame dediğimiz makinelerden bahsedelim. Kroplu dediğimiz makineler daha küçük sensöre sahip makinelerdir. Full-frame dediğimiz makineler ise standart 35 mm’ye denk gelen sensörlere sahip makinelerdir. Marka ne olursa olsun sensörler arasında öyle devasa farklar yoktur aslında. İşi belirleyen yazılımlardır diyebiliriz. Örneğin; bir markanın gövdesi parçaları tamamı ile aynı olan makinelerinden biri videoda daha üstünken, diğeri fotoğraf çekmede daha üstün. İşin aslı şu ki istediğiniz bütün özellikleri içinde barındıran makineleri üretmiyorlar. Nede olsa pazarlama taktiği. Hem video, hem fotoğraf işi ile uğraşan biri tek makine alacağına iki makine alıyor ve böylece iki katı para kazandırmış oluyor. En azından aynı marka makineleri aldığınızda lensleri ikisinde de kullanarak biraz kar etmiş oluyorsunuz.
Fotoğraf makinesi almadan önce genelde kit lens dediğimiz lensler başlangıç olarak işinizi görecektir. Ama dediğim gibi fotoğraf çekmeye devam ettiğiniz sürece asla tek lens işinizi görmez. Ve bu işte asıl işi yapan lens olduğundan, ilk alırken ne fotoğrafı çekmek istediğinize karar verin ve ona göre alımınızı yapın derim. Tabi ne tür fotoğraf çekmekten hoşlandığınızı aslında birazda çekerken anlayacaksınız. 18-105 mm, 18-135 mm kit lensler aslında uzun bir süre işinizi görür. Ama yeni ürünlerde 24-70 mm civarı lensler de kit lens olarak karşımıza çıkmaya başladı. Tabi dediğim gibi makineyi alırken size seçenekleri sunuyorlar.
Şimdi kroplu ve full-frame farkına değinelim. Yine çok teknik konulara girmeden anlatmaya çalışayım. Kroplu makinelerde 1,5 veya 1,6 dediğimiz çarpanlar vardır. Markaya göre değişiyor. Ben 1,5 çarpana göre anlatacağım. Nedir bu çarpan? Lensler de kullanılan milimetre cinsinden ifadeler sizin bakış açınızı belirtir. Milimetre değeri ne kadar küçük ise o kadar fazla bakış açısına sahip olursunuz. Ve elbette hepsinin kendine göre özellikleri var ve o apayrı bir konu. Full-frame bir makineye takmış olduğunuz 50 mm lens ile 50 mm’ye karşılık gelen bakış açısına sahip olursunuz. Ama kroplu bir makineye taktığınız 50 mm lens, 50x1,5=75 mm lik bakış açısına sahip olacaktır. Aynı şekilde full-frame bir makineye 24-70 mm lik lens yine bu bakış açılarını verecektir. Fakat kroplu makinede 1,5 ile çarptığınızda 36-105 mm ye karşılık gelecektir. Bu bazı durumlarda dezavantaj, bazı durumlarda ise avantajlı bir durum. Çarpan meselesi farklardan biri. Aynı zamanda şunu da unutmamak gerekir ki büyük sensörler her zaman daha iyi sonuçlar verir. Ama burada fotoğrafı ne için çektiğinize bağlı. Eğer ticari bir faaliyet içindeyseniz elbette full-frame bir makine kullanmalısınız. Ama hobi amacı ile fotoğraf çekiyorsanız, kroplu makineler fazlası ile işinizi görecektir. Özellikle aynasız makinelerde kroplu makineler full-frame makinelere göre oldukça küçük ve hafif oluyor. Aynalı makinelerde de bu kadar olmasa da bir fark var. 35-50 cm veya 50-70 cm fotoğraf baskısı alıp duvarınıza asabilirsiniz fotoğrafları. Bu boyutlarda çok büyük farklılıklar olmaz. O yüzden daha önceden dediğim gibi hobi amaçlı çekim yaparken daha büyük gövdeye sahip bir makine taşıyarak kendinizi zahmete sokmamış ve yormamış olursunuz.
Ben her ne kadar size fotoğraf makinelerini ve farklarını anlatsam da, siz bu hobiye devam ettiğiniz sürece fotoğraf makineniz de, lensleriniz de, elinizdeki ekipman ne varsa asla size yetmeyecektir. Çünkü teknoloji her geçen gün hızlı bir şekilde ilerliyor. Bundan önce kullandığım setimde 5 adet lensim vardı. Elbette hepsini sürekli kullanmıyordum ama olsun. Gerekli olduğunda çantanızda o işi görecek lensinizin olması güzel bir duygu. ????
Ve son olarak bugünkü yazımıza bir dipnot: Bugüne kadar yapmış olduğum hobilerim, işlerim hep karşılıklı iletişimin olduğu türdendi. Öğretmenlik yaparken sınıfta sürekli öğrencilerle iletişim halindeyiz, radyo programı yaptığımda dinleyicilerin programa katılması ile iletişim sağlardık, tiyatro oynadığımda seyircilerin tepkileri oyun sırasında gelirdi. Köşe yazısı yazma olayı biraz garip geldi bana doğrusu. Okunuyor fakat karşılıklı iletişim olmadığından garipsiyorum. Aslında bundan dolayı aşağıda sosyal medya hesaplarımın adreslerini paylaşıyorum. Sizlerle iletişime geçebilmek için. Yazıyorum, fotoğraf konusunda bildiklerimi sizlere aktarmaya çalışıyorum. Ama sizlerle iletişim içinde olduğumda emin olun işim daha kolay olacak. Kafanıza takılanları, merak ettiklerinizi bana sosyal medya aracılığı ile sorabilirsiniz. Bende size köşemizden cevap vererek böylece iletişimimizi tamamlamış oluruz.
Gelelim bugünün kelime bölümüne;
Görüş Açısı : Bir kişinin net görebildiği alan, açı
Bakış Açısı : Vizörden baktığınızda gördüğünüz alan, açı
Kalın sağlıcakla, görüşmek dileğiyle…
Onur ORHAN